x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Costel Busuioc Concert la Ateneu

Concert la Ateneu

de Luminita Ciobanu    |    09 Iun 2008   •   00:00

“Pavarotti din Carpaţi” va concerta în această seară pe  scena Ateneului Ro­mân. Concertul este organizat de Jurnalul ­Na­ţional şi oferit în dar prieteni­lor săi cu ocazia împlinirii a 15 ani de existenţă.

“Pavarotti din Carpaţi” va concerta în această seară pe  scena Ateneului Ro­mân. Concertul este organizat de Jurnalul ­Na­ţional şi oferit în dar prieteni­lor săi cu ocazia împlinirii a 15 ani de existenţă.

 
Este vorba, de­sigur, despre românul cu vocea feno­me­nală care a cu­cerit o lume întreagă: Costel Busuioc. I-a plăcut muzica de mic. Dar nu să o cînte. Ci să o asculte. Era încîntat de muzica simfonică ascultată la radio de tatăl său. De la muzica simfonică a fost doar “un pas” pînă la muzica clasică. Din sătucul său de lîngă Iaşi a plecat în Banat. A cîntat în corul bisericii. De aici a luat drumul Spaniei. Cînta pe şantier, pe schele, în timp ce mînuia mistria, aşezînd cărămidă peste cărămidă. Destinul i-a fost altul. A vrut ca el, Costel, să fie mult mai cunoscut. Să afle ce este gloria tocmai în Spania. De acolo a ţinut cu “sufletul la gură” o Românie întreagă. A cîntat fenomenal. Astfel, i s-a dus faima în lume. Inclusiv în ţara sa. Visul său, acela de a cînta pe marile scene ale lumii, este pe cale de a se împlini. Are în faţă un viitor strălucit, la care cîndva abia îndrăznea să viseze. Un vis timid, care se spulbera aşa cum se înfiripa şi revenea, brusc, la realitatea cotidiană.  

 
SCENĂ. Costel va concerta în această seară la Bucureşti, la Ateneul Ro­mân. În ţara sa. Pe una dintre scenele de vis din lumea în care îşi doreşte să trăiască, “pe acordurile marilor compozitori”. Costel Busuioc e acelaşi Costel Busuioc, de cînd se ştie. Nu l-a schimbat faima. Cîntă cu bucurie, uneori “chiar şi în somn”. Este conştient că are mult de lu­cru pînă va ajunge în vîrful piramidei. Numele său real, Costel Busuioc, va fi şi nu­mele de artist. Cum spu­neam, visul său, pe cale de a se îndeplini, este să ajungă pe toate marile scene ale lumii. “M-ar onora să cînt la Scala din Milano, la Opera din Viena... sînt atîtea locuri magice pentru un cîntăreţ de operă!”, exclamă Costel.


ŞANSĂ.
Cîştigul, ma­rele cîştig al lui Costel Busuioc este de ordin spiritual. Cel puţin deocamdată. “Faptul că am cîştigat «Hijos de Babel» mi-a schimbat viaţa, am o locuinţă, nu mai locuiesc pe şantier, dorm într-o casă ca toată lumea. Pot schimba situaţia familiei, să locuiască în condiţii mai bune.”

Cîştigurile financiare “încă nu au apărut. Dar am progresat spiritual, am progresat foarte mult în ceea ce priveşte pregătirea mea mu­zicală. Iar eu consider că aceste două cîştiguri sînt mai importante ca banii”.

 
“Pen­tru mine este o experienţă unică. Mă gîn­­desc la asta şi cred că visez. Ştiu că ­muzica nu se învaţă în două luni şi totuşi mi-am ­perfecţionat mult tehnica. Sînt mai sigur şi am avansat mult. Niciodată nu am avut par­te de atîta amabilitate şi respect, şi asta în­seam­nă mult pentru mine”

Costel Busuioc

×
Subiecte în articol: costel