x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Cvartet

de Luminita Ciobanu    |    Silvana Chiujdea    |    17 Mar 2008   •   00:00

Un băiat frumos, cu pălă­rie de vânător. Aşa l-a cunoscut pe Ion Dolă­nes­cu îndrăgita interpretă Ileana Constantinescu.

Un băiat frumos, cu pălă­rie de vânător. Aşa l-a cunoscut pe Ion Dolă­nes­cu îndrăgita interpretă Ileana Constantinescu.

S-au întâlnit pentru prima oară într-un turneu în 1968. “Eram cu Alexandru Grozuţă şi Florentina Vlad într-un turneu cu Flacăra Prahovei din Ploieşti, cele trei capete de afiş care aduceau pu­blicul”, îşi aminteşte Ileana Constantinescu. “În acel turneu l-am cunoscut pe Ion Dolănescu, un băiat frumos, cu pălărie de vânător, cu pană de păun şi cu o prestanţă de­o­sebită”, spune interpreta. “El deschidea pro­gra­mul şi cânta câte cinci cântece, în timp ce noi, care eram anunţaţi, cântam câte trei. Şi avea un succes... extraordinar”, îşi aminteşte de­spre începutul carierei interpretului Ion Do­lă­nescu cea care i-a fost foarte mulţi ani colegă de scenă.

 

COLABORARE. “În ’77, după cutre­mur, am început colaborarea cu el. Am primit un telefon de Ionaş, cum îi spun eu, care mi-a zis: «Hai cu mine la un botez la Snagov!». M-am dus, iar a doua zi mi-a spus: «Hai şi la o nuntă!». Aveam 48 de ani la vremea aceea. Mă angajasem la Doina Ilfovului când am început cola­bo­rarea cu Ion Dolănescu. Pe noi ne-a legat şi o mare simpatie care s-a transformat într-o pri­etenie adevărată, pentru că de 30 de ani sunt vecină cu el şi colaborăm”, mai spune Ilea­na Constantinescu. “Ion Dolănescu are un timbru extraordinar de plăcut, armonii în vo­ce şi a imprimat frumos, cu poftă de cântec. E adevărat, a fost şi băiat frumos! Când a apărut Ion Dolănescu, dacă nu cântai un cântec de-al lui la o nuntă, te omorau ţăranii. Cvartetul Ion Dolănescu, Tiberiu Ceia, Ileana Con­stan­tinescu şi Alexandru Lulescu s-a bucurat de un mare succes. “Eu eram salariată la Doina Ilfovului, iar Dolănescu a avut grijă ca din marea lui bucată de pâine să ciugulim şi noi, cât s-a putut. El ne-a luat pe toţi şi a făcut cvartetul arhicunoscut: Tiberiu Ceia, Ileana Constan­ti­nescu, Alexandru Lulescu şi Ion Dolănescu. În 1978 mi-a murit soţul, iar vreme de şase luni eu nu am mai mers cu ei. M-a înlocuit Floren­tina Vlad. Timpul a trecut, apoi după Revolu­ţie au venit alte vremuri, iar Ionaş a schimbat struc­tura cvartetului. Acum, cvartetul a fost în­locuit cu trio: Ion şi Ionuţ Dolănescu, Maria Ciobanu.”

 

TURNEE. Când coborau din autocar, Ion Dolănescu o prindea pe Ileana de mână. Ştia că are vederea slabă. “Eu nu văd bine, am miopie fortisimă din naştere. Lumea era grămadă pe el, iar el, în nobleţea lui sufletească, avea grija mea, să nu cad, să nu calc strâmb, cumva”, îşi aminteşte cu amuzament Ileana Constantinescu. Prietenia celor doi artişti este una cât se poate de trainică. “Am rămas până în ziua de astăzi nedespărţiţi. Vorbim de câte trei-patru ori pe zi la telefon, mai vorbim noap­tea; mai vin pe aici, ne mai şi certăm câteodată, ne împăcăm... Iar eu am rămas aceeaşi prietenă cu Ion Dolănescu până în ziua de azi. Casa lui este deschisă pentru toată lumea.”, concluzionează Ileana Constantinescu.

 

Popularitate

Repertoriul lui Ion Dolănescu era cunoscut de public şi de alţi solişti. Iată ce po­vesteşte fosta colegă de scenă a artis­tului, interpreta Ileana Constantinescu: “Dacă nu ştiai «M-am născut lângă Carpaţi», «Călătorule din drum», «Trandafirul meu», nu se accepta vreo scuză. Eu n-am văzut un alt cântăreţ mai iubit ca Ion Dolănescu. Avea o popu­laritate ieşită din comun. Dacă ieşea pe stradă, din trei călători, doi spuneau: «Uite-l pe Ion Dolănescu!» Şi acum, cântecele sale sunt în sufletul celor care îl iubesc. Oamenii se opresc, îl salută şi îl întreabă când le mai cântă”.

×
Subiecte în articol: dolanescu ileana ileana constantinescu