x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Anul groazei

Anul groazei

de Marius Tucă    |    17 Oct 2005   •   00:00

Si aproape fara sa ne dam seama, pe nesimtite, din stire in stire, ne-am trezit cu gripa aviara pe cap. Suna aproape a conspiratie impotriva Romaniei.

Am crezut ca dupa ultimul val de inundatii - al saselea, al saptelea, nici nu mai conteaza care - se vor fi terminat nenorocirile care s-au abatut asupra Romaniei in acest an 2005, anul groazei. Ma gandeam ca pana la sfarsitul anului n-are ce mare grozavie sa se mai intample, in cel mai rau caz vreo inzapezire, ceva. Si aproape fara sa ne dam seama, pe nesimtite, din stire in stire, ne-am trezit cu gripa aviara pe cap. Suna aproape a conspiratie impotriva Romaniei, daca n-am fi stiut ca pasarile salbatice, purtatoare ale virusului, vin si pleaca dintotdeauna in Delta Dunarii. In acelasi timp, este incredibil cum tocmai in acest loc fabulos, una din perlele de pe coroana Romaniei, se intampla ceea ce se intampla. Efectele pentru tot ceea ce inseamna Delta Dunarii, economice, turistice, sociale s.a.m.d., vor fi greu de stabilit, dar imi este teama sa nu insemne mari pierderi. Dar sa nu fim atat de prapastiosi si sa speram ca proportiile acestei nenoriciri vor fi limitate. Mai ales ca in ultimii ani "Delta" devenise o zona cu un ritm al dezvoltarii fara precedent. Cat despre pasarile salbatice din Delta ce sa mai spun? Ca e nedrept ca ele s-au transformat peste noapte dintr-o binecuvantare pentru acest paradis al nostru intr-un blestem? Cred totusi ca Delta este un domeniu prea complex si ca ecosistemul ei de autoaparare va limita pagubele care vor avea loc.

Si ca sa ne intoarcem la anul groazei, el a inceput o data cu rapirea jurnalistilor romani in Irak si, nu vreau sa sperii pe nimeni, inca nu s-a incheiat.

De-atunci nenorocirile s-au tinut lant si au facut calendarul, l-au facut tandari vreau sa spun, unui an care n-anunta nimic spectaculos. Ba, dimpotriva! Dar atunci cand vremea, dar si vremurile cocheteaza cu dezastrul, nu mai poti face nimic, nu poti sa te opui. Ai soarta condamnatului pus in fata zidului si "singurul lux" ca o ultima dorinta pe care ti-l mai poti permite este eventual o tigara, si nici aia fumata pana la capat, pentru ca apocalipsa dauneaza grav sanatatii!

×
Subiecte în articol: editorial