x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Batista pe ţambal sau pe legile siguranţei naţionale

Batista pe ţambal sau pe legile siguranţei naţionale

de Sorin Roşca Stănescu    |    21 Mar 2013   •   15:26

În jurul legilor siguranţei naţionale există, în România, o veritabilă conspiraţie. A tăcerii. În sensul că, de câte ori cineva face referire critică la ele, gestul este asimilat unui fel de atentat. De parcă persoana respectivă se atinge de ceva sacru. Este atât de sacră noua securitate a României? A devenit ea un fel de castă intangibilă? Şi care, de acolo, din umbră, conspirată fiind prin legi bine ticluite şi apărată cu mâna forte, face şi desface în România? Care este, de fapt, situaţia? Ce poate face, în acest sens, o majoritate parlamentară de 70 la sută?
   
Românii, când ne-au dat un vot fără precedent, au făcut-o pentru a trăi mai bine, sub un guvern mai bun, dar şi pentru a-i scăpa de regimul Traian Băsescu. Care personifica răul. Să o spunem pe şleau. În acest moment, românii nu o duc mai bine. Poate că nu a fost suficient timp. Şi nici nu există, încă, probe indubitabile că avem un guvern mai bun decât celălalt. Ci doar că este mai bine intenţionat. Dar, până la proba indubitabilă a bunei guvernari, mai sunt examene de trecut. Şi nici nu i-am scăpat pe români de regimul Traian Băsescu.
   
Ce este, în definitiv, acest regim? Este Traian Băsescu răul răului? Sau este doar expresia sa vizibilă? Un simbol al răului? Un exponent al răului? Şi, dacă nuanţa aceasta este înţeleasă şi admisă, atunci cine se ascunde în spatele său? Unde sunt rădăcinile răului?
   
Intru direct în subiect. Rădăcinile răului pot fi indentificate în primul lor aliniament, prin instituţii conduse în mod mascat şi deturnate de la rolul lor constituţional de către Traian Băsescu. DNA, ANI, Secţia penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, CSM şi Curtea Constituţională. Al doilea aliniament sunt serviciile secrete, deturnate şi ele de către Traian Băsescu de la funcţia lor constituţională. Ei bine, aici este cheia, cred eu, a profundei crize de credibilitate de care încă este lovită România. Cheia este în răspunsul la întrebarea dacă acele activităţi ce pot fi puse sub semnul întrebării sau chiar acuzate a fi de poliţie politică ale serviciilor secrete sunt generate în totalitate de dorinţa de a se agăţa de putere a lui Băsescu, mai ales acum, când a fost demis politic de către popor sau, în aceeaşi măsură, Traian Băsescu însuşi este un produs al serviciilor. Pe care ele nu sunt dispuse să-l înlocuiască decât printr-un alt produs la fel de “performant”.
   
Ei bine, dacă ne aflăm în aceasta paradigmă, atunci este important de ştiut, ca să ne întoarcem la tema acestei analize, că răul răului există. Este uşor de identificat. De către fiecare cetăţean în parte. Cu singura condiţie de a-şi pierde o dimineaţă pentru a citi câteva acte normative. Sunt aşa-zisele legi ale siguranţei naţionale. Cele mai multe prevederi au fost scrise prin anii ’90. Ele se bat cap în cap cu regulile unui stat democratic. Sunt contrazise şi crucificate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Aceste legi permit nu numai abuzuri, violări ale drepturilor omului, ci şi, sau mai ales, ca reprezentanţi ai unor servicii secrete să devină mari jucători politici în România. Din umbră.

Sursa: CorectNews

×