x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cazul Morar, Kovesi şi Băsescu

Cazul Morar, Kovesi şi Băsescu

de Sorin Roşca Stănescu    |    30 Mar 2013   •   14:14

Traian Basescu a incercat, si incearca si in acest moment, o miscare pervesa la nivelul marilor parchete. Marea rocada ar fi fost schimbul de functii intre Daniel Morar si Laura Codruta Kovesi. Operatiunea a esuat. Pana acum pe jumatate. Basescu l-a retras din pozitie pe Morar, plasandu-l la CCR. A ramas pe teava Koevesi, pe care locatarul de la Cotroceni incearca sa o impinga la sefia DNA. E doar un proiect pervers sau ceva mai mult?
Daniel Morar nu a facut pana in prezent dovada ca este un bun profesionist in materie de drept penal. Respingerea in instanta a 10 la suta dintre dosarele instrumentate de DNA este o dovada a lipsei de profesionalism si competenta. Atat a procurorilor care au instrumentat cazurile, cat si a celor carora le-a fost sef, dar dreptul penal reprezinta doar o mica parte din stiinta dreptului.
Codul Penal impreuna cu Codul de Procedura Penala abia daca acopera cateva sute de pagini. Intreaga legislatie penala inseamna cel mult o mie de pagini pe care le poate memora pana si un copil mai inzestrat. Codul Civil si Codul de Procedura Civila, impreuna cu Codul Familiei, cu Codul Comercial si cu Stiinta Dreptului Constitutional inseamna cantitativ zeci de mii de pagini pe care domnul Daniel Morar nu le-a studiat. Plasarea lui printre cei opt judecatori ai Curtii Constitutionale este, cel putin sub acest aspect, o greseala de neuitat. Acest personaj va fi incapabil sa interpreteze corect Legea fundamentala. Sau sa raspunda corect nenumaratelor solicitari cu care este confruntata Curtea.
De ce l-a plasat acolo este usor de inteles. A avut nevoie de un personaj care in viitorii noua ani sa raspunda la comenzile sale si care, in orice caz, sa stea in pozitie de drepti atunci cand USL va face eroarea sa propuna o Constitute revizuita si nu o noua Constitutie. Moment in care Traian Basescu va ataca din toate pozitiile, incercand sa faca praf si pulbere intreg demersul majoritatii. Mai ramane de explicat de ce atat Daniel Morar cat si Basescu deraiaza de la litera si spiritul legii, tinand ocupat atat un loc la Curtea Constitutionala cat si, cateva luni, pozitia de procuror general interimar. CSM nu avea dreptul legal sa faca aceasta prelungire. Basescu, in calitate de presedinte, nu are dreptul sa treaca cu vederea o asemenea incalcare a legii iar Daniel Morar a devenit incompatibil chiar din secunda in care a fost numit la CCR si nu a demisionat de la Parchet. Dar Basescu vrea cu orice pret ca Morar sa taie si sa spanzure in aceasta perioada, savarsind abuzuri in serviciu, cu unicul scop ca dusmanilor locatarului de la Cotroceni sa le fie intocmite dosare penale sau macar sa li se arate pisica.
La celalalt capat, acelasi Basescu joaca partida Kovesi. Pe care a chemat-o degraba de la Bruxelles pentru a o negocia la masa verde cu Victor Ponta si a o impinge la sefia DNA. Din acelasi motiv. Pentru a o transforma intr-o arma de lupta impotriva adversarilor sai politici.
Bomboana pe coliva o pune acelasi Traian Basescu atunci cand, culmea, in fata avocatilor, cei mai pregatiti dintre juristii acestei tari, recunoaste cu subiect si predicat ca mai multi oameni politici, evident basisti, caci altii nu ar fi indraznit, i-au solicitat sa intervina in dosare penale. De ce nu i-a deferit justitiei? Este o intrebare buna. La care, intr-o buna zi, procurorii vor trebui sa gaseasca raspuns intr-un nou dosar penal purtand numele aceluiasi Basescu.

Sursa: CorectNews

×