x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cetateni de mana a doua

Cetateni de mana a doua

de Marius Tucă    |    05 Oct 2005   •   00:00

Vazand ce se intampla la vama, loc prin care romanilor le este din ce in ce mai greu sa treaca in ultima vreme, m-am intrebat care este cauza. Mai ales ca in aceasta vara a mai existat un episod in care mii de romani intorsi din strainatate, majoritatea de la munca, au ramas fara pasapoarte pentru ca asa a vrut stapanirea de la Bucuresti.

Vazand ce se intampla la vama, loc prin care romanilor le este din ce in ce mai greu sa treaca in ultima vreme, m-am intrebat care este cauza. Mai ales ca in aceasta vara a mai existat un episod in care mii de romani intorsi din strainatate, majoritatea de la munca, au ramas fara pasapoarte pentru ca asa a vrut stapanirea de la Bucuresti. Care stapanire, odata bagata in corzi de presa, a aruncat pisica la Adrian Nastase, pe motiv ca Guvernul condus de el facuse legea respectiva. Ieri, pentru a intelege mai bine si noi ce se intampla, calatorule, am publicat pe site-ul ziarului nostru "Ghidul destinat cetatenilor romani care calatoresc in strainatate - conditiile valabile incepand cu data de 1 octombrie 2005". Ar fi multe de spus citind aceste conditii, cititorii nostri le-au comentat in fel si chip pe site-ul ziarului, dar cel mai important este ca romanii sunt tratati ca niste cetateni de mana a doua, niste europeni de mana a doua. Nu e pentru prima data cand ni s-ar intampla asta, exista un lung sir de fapte, intamplari, care arata acelasi lucru. Grav mi se pare ca aceste consideratii vin din partea alor nostri, din partea autoritatilor romane. Cu voie sau fara voie, atitudinea celor care au elaborat aceste conditii printr-un ordin ministerial (Ordinul 820) lasa de inteles ca si pentru mai-marii zilei tot niste "europeni" de mana a doua suntem, reprezentantii unui popor aflat pe la coada Europei. Mi-e teama ca incet-incet autoritatile romane se vor transforma intr-un fel de comisari europeni locali, care vor mosteni aroganta si dispretul fata de romanasii care suntem. Primul semn este acesta, al modului prin care romanii pot calatori in strainatate.

Si pentru ca bataia de joc sa fie completa, la lunga lista ar mai trebui adaugate cateva conditii propuse de un cititor al ziarului nostru: "Adeverinta de loc de veci asigurat in zona domiciliului stabil; examen coproparazitologic nu mai vechi de 48 de ore; adeverinte de paternitate pentru copii insotitori; examen ginecologic pentru femei peste 16 ani cu atestarea starii de virginitate (optional) etc".

×
Subiecte în articol: editorial