x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cine și-a dat, astazi, arama pe față?

Cine și-a dat, astazi, arama pe față?

de Serban Cionoff    |    23 Aug 2017   •   16:06

Nici nu a apucat ministrul Tudorel Toader să prezinte principalele modificări ale legilor justiției că au și sărit ca arși apărătorii specializați ai castității (ne)dreptăților de rit băaseco-macoveist! Că primul la start s-a prezentat Cristi Dănileț, asta nici că ar trebui să ne mai mire, domnia sa fiind ,de-acum, brevetat ca,,enfant terrible’’ , fervent susținător și produs emblematic al politizării actului de justiției, ordonată de Amiralul Dezastrului Național și pusă în practică în perioada funestului mandat ministerial al actualei euro-pârâcioase, Monica Macovei.

Dar dacă vedem cu câtă furie și patimă s-a năpustit președintele PNL, Ludovic Orban, nu doar asupra proiectelor de modificare ale celor trei faimoase legi, ci direct asupra ministrului Justiției,Tudorel Toader și a guvernului , atunci chiar că ar fi cazul să ne punem câteva întrebări mai la obiect. Cu atât mai mult cu cât cu cât principala acuză pe care liderul politic, Ludovic Orban, o aduce schimbărilor pe care urmează să le cunoască lumea justiției este tocmai aceea de… politizare!

Și asta de vreme ce, după cum deja i-au atras atenția niște oameni de bine, domnul Ludovic Orban însuși a fost unul dintre cei care au avut de suferit de pe urma unor decizii cu apăsată tentă politică(mai degrabă politicianistă) luate de magistrați ,,cu Traian Băsescu în suflet’’. Așa încât poziționarea sa în primul eșalon al celor care strigă ca din gură de șarpe ,,salvați independența justiției!’’ nu mi se pare, în cel mai bun caz, surprinzătoare. Surprinzătoare, cu adevărat, fiind situație în care a-i acuza pe adversarii politici declarați ai partidului în fruntea căruia te afli că, prin trecea Inspecției Judiciare în subordinea Ministerului Justiției doresc să pună în acțiune o,,falangă a represiunii politice’’, asta însemnă să comiți o gravă eludare a adevărului. Ca să nu mai spun și că, prin asemenea procedee, suntem pur și simplu luați de proști  toți cei care nu vrem să uităm că, pe când s-a aflat sub pulpana CSM, respectiva instituție a funcționat mai degrabă după principiul ,,gunoiului băgat sub preș’’. Situație care, de bună seamă, i-a nemulțumit pe profesioniștii din cadrul aceleiași instituții, care și-au și făcut publică susținerea pentru măsura anunțată de ministrul Tudorel Toader.

 De bună seamă, îl știm pe domnul Ludovic Orban ca un om de spirit , capabil să ne surprindă cu luări de poziție atipice și cu afirmații șocante, dar nu mai îl bănuiam că poate atinge această culme a paradoxului. Culme pe care o reprezintă, fără doar și poate, zicerea domniei sale cum că, prin aplicarea măsurilor preconizate de către ministrul Justiției, Tudorel Toader, ,,parchetele pot să se transforme într-o armă politică împotriva opozanților’’.

Citești și te crucești! Pentru Dumnezeu, domnule Ludovic Orban, dar sentințele dictate de procurorii DNA, în ,,dosarul caltaboșul’’, în urma căreia au avut atâtea de suferit Decebal Traian Remeș,liberal autentic nu făcut la apelul de seară,împreună cu Ioan Avram Mureșan, nu au fost unele eminamente politice?Dar nedreptatea cruntă care i s-a făcut unui alt liberal de solidă autoritate, Paul Păcurariu, nu a fost tot una datorată abuzurilor comise de către niște procurorii ,,înarmați politic’’? Observați, vă rog, că nu am adus în discuție dosarul ICA și nici dosarele instrumentate lui Adrian Năstase, tocmai pentru a nu fi bănuit de partizanat sau, mai rău, că aș avea în intenție să atrag pe cineva într-o parșivă capcană politică…

 Fără doar și poate, modificările, curajoase și binevenite, preconizate de ministerul Justiției și prezentate, astăzi, de către ministrul Tudorel Toader, vor face obiectul unei necesare dezbateri publice. Dezbatere pe care o dorim a fi întreprinsă cu profesionalism și cu bună credință și la care, firește, este de așteptat să ia parte personalități reprezentative ale PNL, precum și ale altor partide ale opoziției. Un semnal încurajator, în acest sens, fiind observația perfect întemeiată pe care a făcut-o Adina Anghelescu-Stancu, potrivit căreia este de remarcat deschiderea salutară pe care ministrul Tudorel Toader a arăta-o față de sugestiile venite din mass media,valoroase sugestii venite din partea jurnaliștilor regăsindu-se,acum, în modificările aduse legilor justiției.    

Cât privește intempestiva, vulcanica ieșire la rampă a liderului PNL, Ludovic Orban,cu tot respectul, dar nu m-aș hazarda să susțin acuzația domniei sale că, prin pachetul de măsuri anunțat astăzi, coaliția PDS-ALDE ,,și-a dat arama pe față’’. I-aș spune chiar mai  direct dezlănțuitului lider politic și cine sunt cei despre care cred că,astăzi, și-au dat arama pe față, dar mă abțin…Nu de alta dar aș putea fi acuzat că fac trimitere la zicala: ,,cine zice, acela e!’’ Zicală formulată, recunosc, în termeni nu prea academici, dar, spre neșansa unor anumiți preopinenți, cât se poate de aproape de adevăr. Firește, și în situația de față!

Așa după cum nu aș putea să închei aceste notații fără a atrage atenția asupra frapantei rapidități cu care s-au mobilizat apărătorii ,,independenței justiției’’( de fapt a unui anumit fel de independență și, mai ales, a unei anumite justiții!) la scurtă vreme după ce ministrul Tudorel Toader a anunțat că principiul răspunderii magistraților devine, din deziderat teoretic, o normă, printr-o lege care își va produce benefice și îndelung așteptate efectele în justiția noastră.

 Ceea ce, tot un fel de ,,a-și da arama pe față’’ se numește, nu-i așa?...   

×
Subiecte în articol: tudorel toader