x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Coruptia s-a cam terminat

Coruptia s-a cam terminat

de Sorin Roşca Stănescu    |    15 Mar 2013   •   17:48

Este vorba, desigur, de marea coruptie. Cea despre care am tot scris ca e institutionalizata. O replica surprinzatoare a lui Bogdan Chirieac, lansata joi in emisiunea Sandrei Stoicescu de la Antena 3, m-a socat, m-a pus pe ganduri si, pana la urma, a generat un rationament pe care vreau sa-l dezvolt aici. Cunoscutul analist a spus, la un moment dat: “Nu observati ca s-a cam terminat cu coruptia in Romania? Finalul este acolo unde incepe regimul Basescu”.

Curioasa afirmatie. Cum adica? Coruptie a existat doar sub guvernarile anterioare lui Emil Boc si apoi gata? Nu se mai intampla nimic? DNA si ANI si-au facut treaba pana la capat? Daca da, sa aplaudam aceste institutii. Frenetic.

Daca stam sa ne gandim bine, cam asa stau lucrurile. Avem un prim-ministru incarcerat, avem ministri incarcerati, avem ministri pe cale de a fi condamnati definitiv, avem si moguli in aeeasta situatie, adica dupa gratii sau care asteapta gratiile, si tot acest lant de dosare, de condamnari, de coada la condamnari se opreste acolo unde incep zorii presedintelui-jucator. Daca observam bine, remarcam faptul ca, dupa instalarea primului Guvern Boc, nu mai avem ministri aflati in aceasta situatie. Nici macar parlamentari ai PDL nu avem. Ne delectam in continuare cu fostii. Din cand in cand, spectacolul cu mascati se reia si un alt fost, adica demnitar al altui guvern, al altei majoritati, al altui regim decat cel al lui Traian Basescu, este extras cu penseta de vajnicii aparatori ai legii de la DNA si pus la stalpul infamiei. Si tavalit prin justitie. Si condus, cu fanfara, spre sacrificiul ritual.

Este o realitate cat se poate de clara. Nu avem ministri de-ai lui Traian Basescu, de-ai guvernelor Boc & Co. cercetati ori condamnati penal. Nu avem personaje de la Cotroceni aflate in aceasta situatie. Nu avem mari lideri PDL dupa gratii si nici macar in vreun stadiu oarecare de cercetari penale ori judecatoresti. Nu avem nici moguli de-ai lui Basescu. Si nici reprezentanti din lumea afacerilor ai grupurilor de interese din jurul locatarului de la Cotroceni.

Si, pe de alta parte, din rapoartele pe Justitie, critice la acest capitol, pentru ca, iata, suntem monitorizati la nesfarsit, reiese cat se poate de clar ca DNA si-a facut datoria. Si, cat s-a aflat acolo, si doamna Kovesi. Pana la urma, care este realitatea care ne izbeste in moalele capului? Ca avem varfuri ale marilor parchete desavarsite sub aspectul profesionalismului, al moralitatii, al curajului de a se bate cu marea coruptie, avem si importante trofee ale acestei lupte incununate de succes iar respectivele trofee vin din afara perimetrului controlat de Traian Basescu.

In curand, putem desfiinta linistiti atat DNA, cat si ANI. Din simplul motiv ca mai avem un pic doar pana cand marea coruptie se sfarseste. In definitiv, cate persoane am mai putea aresta cu mascati si ancheta la o distanta de cativa ani buni de la ultimul guvern non-Basescu? De vreme ce niciun demnitar de dupa nu este anchetat de DNA, rezulta ca s-a sfarsit coruptia. Daca nu cumva ea reapare acum, sub Guvernul Ponta si sub alta majoritate.

Sursa: CorectNews - http://www.corectnews.com/politics/coruptia-s-cam-terminat

×