x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Creatorii de covrigi

0
Autor: Tudor Octavian 04 Apr 2011 - 20:03
Croitoresele nu mai cos rochii, le cre­ează. O brutărie de fiţe din zo­na Dorobanţi anunţă noi creaţii de patiserie. Meseriaşii şi artizanii se cheamă toţi creatori. Muncito­rimea nu mai munceşte, creează. Creatori sunt şi taximetriştii, care nu te duc pe drumul cel mai scurt, fiindcă aglomeraţia şi starea stră­zi­­lor le permit să creeze trasee lungi şi întortocheate. Premierul nici el nu se lasă mai prejos decât cre­a­torii de chiloţi şi de sutiente: cre­­ează programe economice. Ro­­mânia are azi mai mulţi crea­tori de orice decât epoca Renaşterii.

Trotuarele din imediata ve­ci­nă­ta­te a blocului în care locuiesc su­portă surplusul de geniu al crea­to­rilor de şanţuri. Cei care tocmai au creat şi apoi au umplut cu pă­mânt un şanţ pentru cablu tv nu se mai ostenesc să-l şi asfalte­ze, întrucât sunt siliţi să pă­ră­seas­că repede locul de creatorii de şan­­ţuri de la compania de apă şi ca­­na­li­zare. La televiziune s-au în­­mul­ţit reclamele creatorilor de iaurturi şi hapuri care rezolvă con­s­tipaţia. Este un semn mai mult decât credibil că, în sfârşit, am ieşit din criză. Constipaţi sunt doar cetăţenii care mănâncă fără mă­sură sau pe săturatelea, iar asta se întâmplă numai în perioadele de prosperitate.

Pe Calea Moşilor şi în zona Pie­ţei Obor, numărul covrigăriilor s-a triplat. Creatorii de covrigi anunţă o diversificare a reţetelor care privesc în principal găurile. În România, boom-ul economic în­cepe cu revoluţia covrigului. Gu­ver­narea Năstase a cunoscut un mare avânt al plăcintăriilor. A fost un veritabil dezmăţ, în ce pri­veş­te creşterea nivelului de trai, în­trucât plăcinta n-are gaură aşa cum are covrigul. Preţul unei plă­cin­te nu poate fi ameliorat decât prin intervenţia la brânză şi la gre­u­ta­te. Deoarece nivelul general de trai nu îngăduia creşterea pre­ţu­lui, plăcinta s-a tot micşorat pâ­nă ce a devenit un produs de lux. Ro­mâ­nia a creat plăcinta home­o­pa­tică. La covrigi, dimpotrivă, to­tul e pozitiv: la un preţ stabil, care garantează stabilitatea eco­no­mică şi controlul leului în re­la­ţie cu cursul covrigului, creşte ma­siv gaura. Locul covrigului mic şi în­desat, numit în termeni profesi­o­nali "Covrigul Boc", a fost luat, fără convulsii ale pieţei şi cu o co­ta­ţie la bursă rezonabilă, de aşa-nu­mi­tul "Covrig Ponta". Mare cât trei covrigi Boc şi cu patru găuri în loc de una, ceea ce îi permite să se cheme o creaţie revoluţionară. Co­­vrigul dublu împletit Ponta con­­vi­nge prin dimensiunile gă­u­ri­lor şi prin suprapunerile ingeni­oa­se de cocă. Bine rumenit şi ge­ni­a­lizat prin susan la unul din ca­pe­te, el e dovada că mai binele se poa­­te. Are de toate: suprafaţă, su­san, găuri. Ce-i lipseşte sunt nu­mai grosimea şi greutatea. Cu un mi­nimum de investiţie în creaţie, Ro­mânia poate oferi covrigul ab­so­lut: numai gaură şi fără covrig.

Ştiri din .ro


Serviciul de email marketing furnizat de