In fine, atat Traian Basescu cat si Victor Ponta recunosc un lucru pe care jurnalistii l-au demonstrat de mai mult timp. Si anume, Daniel Morar nu-si mai poate exercita mandatul provizoriu de procuror general al Romaniei. In acest sens, legea este imperativa. In consecinta, in raport cu aceasta institutie, el e un simplu cetatean. Si, intrucat la CSM el face parte din sectia de procurori in virtutea unui statut pe care nu-l mai are, si in raport cu aceasta institutie Morar este tot un simplu cetatean. Aceasta realitate a precipitat evenimentele politice la care asistam. Si vom vedea cum.
Afirmam ca legea este imperativa. Intr-adevar, un procuror general, si numai un procuror general, poate delega o persoana ca interimar si numai pentru o perioada de sase luni. Cand Laura Codruta Kovesi a primit plocon de la Guvernul Ponta un mandat la Bruxelles, ultimul act juridic pe care ea la produs a fost sa-l delege pe Morar sa-i ocupe pozitia pentru perioada maxima prevazuta de lege, de sase luni. Odata expirata aceasta perioada, conform legii, mandatul nu mai poate fi reinnoit. De nimeni. Nici de presedintele Romaniei, nici de CSM si nici de Curtea Constitutionala. Orice act juridic facut de Morar este lovit de nulitate absoluta.
In mod normal, atunci cand capitanul unei nave dispare – ca sa ma exprim in termeni pe care ii intelege pana si Traian Basescu – secundul ii ia locul. Cand dispare si secundul, vine la conducere secundul secundului.Si asa mai departe. Odata insa cu incetarea calitatii lui Morar, Traian Basescu isi pierde, cum s-ar spune, instrumentul si, nu este mai putin adevarat, institutia in sine este lovita de instabilitate. Si asta in timp ce partenerii euro-atlantici insista pentru rezolvarea cat mai grabnica a succesiunii la conducerea marilor parchete.
Aici apare o contradictie in termeni. Pe de o parte, Comisia Europeana a negociat cu doamna Mona Pivniceru si s-a ajuns la un acord prin care s-a stabilit, punct cu punct, cum anume trebuie sa se procedeze ca numirea sefilor marilor parchete sa aiba loc printr-o procedura cat mai transparenta si, pe de alta parte, aceeasi Comisie Europeana solicita o solutie in termeni de urgenta.
Apare, in acest context, intreg scandalul generat de negocierile politice dintre Victor Ponta si Traian Basescu, de ezitarile premierului si de reactiile PNL, ale societatii civile, ale CSM si ale asociatiilor magistratilor. O cheie care ne poate ajuta sa descifram ceea ce s-a intamplat ar putea fi o eventuala unda verde, pe care a primit-o Traian Basescu. In sensul de a taia rapid nodul gordian fara nicio procedura transparenta, dar prin asumarea raspunderii politice.
Care raspundere? A cui? Ce are de aparat Traian Basescu? El trebuie sa securizeze perioada post-prezidentiala. Si se fereste ca dracul de tamaie de propriile dosare penale aflate in gestatie atat la DNA, cat si la DIICOT, dar altfel, dincolo de propria sa libertate, el nu are ce raspundere politica sa isi asume. Pur si simplu fiindca, politic, ne va parasi. In schimb Victor Ponta isi pune la bataie propriul viitor politic. Cazul Morar poate declansa, in ceea ce-l priveste pe premier, un grav proces de eroziune. Totul depinde de modul in care va sti sa gestioneze criza.
Sursa: CorectNews