x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Declaratii de America

Declaratii de America

de Marius Tucă    |    20 Sep 2005   •   00:00

Traian Basescu a trebuit sa treaca Oceanul pentru a ne comunica dorinta lui arzanda cu Parlamentul unicameral. Emil Constantinescu, la fel, numai o data ajuns peste Ocean a putut sa-si exprime celebra scarba prezidentiala. Ion Iliescu, tot asa, prin capitala Americii, pe holul unui hotel de langa o nunta, ne-a transmis despre un partid din Romania ca ar fi extremist.

Toate aceste declaratii facute departe de tara, mai ales in Statele Unite, de catre presedintii romani e musai sa devina obiect de studiu pentru analistii si cercetatorii nostri. Ceva se intampla cu presedintii autohtoni o data ce parasesc Romania si ajung, mai ales, pe pamant american. Lumea si, mai ales, tarisoara al carei destin a incaput pe mainile lor se vad altfel de acolo, de departe. Probabil ca Unchiul Sam ii ia la el in poala si le spune cat de destepti si de frumosi sunt ei si cum nu-i merita tara care i-a ales. Si atunci ei se vad dintr-o data in pielea sefului de la Casa Alba si Romania li se pare atat de mica, incat devine cumva nedemna pentru ei. Si de-aici da-i cu declaratiile pompoase, de tot felul, de la unicameral pana la contracte de privatizare, care mai de care. Si daca tara nu li se pare prea mica, atunci, cu siguranta ca ei isi inchipuie ca sunt mai mari decat sunt si atunci, o data ajunsi atat de mari, prea mari pentru o tara atat de mica, incep sa-si dea cu presupusul despre toate cele. Si Rusia, ati vazut, de exemplu, nici macar ea nu mai e asa de mare vazuta de pe taramul Americii. In orice caz, e vazuta mult mai mica. Sau poate ca o data ajunsi acolo presedintii romani simt cum le umfla pieptul libertatea si nimic si nimeni nu-i mai poate opri sa spuna ceea ce gandesc cu adevarat, sa spuna ceea ce n-au putut spune in tara?

Pana va fi descifrat misterul acestor intamplari, eu unul raman cu un singur regret: ca Traian Basescu n-a facut aceste declaratii pe podul de la Maracineni. Asa, locul cu pricina ar fi intrat cu siguranta definitiv in istorie. Asa mai avem de asteptat pana-n noiembrie, cand presedintele va implini frumoasa varsta de 54 de cotolani si va invita poporul pe podul de la Maracineni la un sprit national, spre disperarea constructorilor de la Golden Blitz.

×
Subiecte în articol: editorial