x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Dosarul pervers

Dosarul pervers

de Sorin Roşca Stănescu    |    13 Mai 2013   •   15:36

A stârnit senzaţie, în ziua de 19 februarie, reţinerea, chiar în parcarea Ministerului, a secretarului de stat de la Transporturi, Valentin Preda. O lovitură în forţă dată de DNA în grădina ministrului Relu Fenechiu. Ca să nu mai vorbim de context. Era vorba de divulgarea unor secrete de stat cu ramificaţii care duceau - unde credeţi? - la viceprim-ministrul Liviu Dragnea. A trecut un timp suficient de mare pentru a trage concluzia că, de fapt, avem de-a face cu un dosar pe cât de pervers, pe atât de otravit.

Despre ce este vorba în ecuaţie? Ne oferă detalii, chiar în ediţia de azi, site-ul Lumea Justiţiei. Conform DNA, secretarul de stat Valentin Preda a avut un complice în persoana comisarului DNA, Dan Emil Manolachi. Acesta ar fi sustras, chiar de la DNA, documente secrete pe care i le-ar fi pasat lui Valentin Preda, care le-ar fi valorificat prin punerea lor la dispoziţia lui Liviu Dragnea. Uluitor! Se poate trage de aici un film la Hollywood.

Dar, dincolo de aparenţe, dincolo de declaraţiile pe surse şi chiar oficiale ale reprezentanţilor DNA, avem de-a face, din nou, cu o mascaradă. Radiografia cacealmalei realizate de DNA este un demers de interes public pentru că, din această experienţă, putem fiecare învaţa câte ceva. Inclusiv acei procurori, ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie, destul de mulţi de altfel, care nu s-au manjit, care nu fac jocuri politice şi care işi practică, în mod curajos şi profesionist, această grea şi riscantă meserie.

Ceea ce s-a constatat indubitabil şi a fost recunoscut de către făptaş este că într-adevar au fost copiate, din dosarul procurorului DNA Nicolae Marin, o serie de documente de către comisarul DNA Dan Emil Manolachi. Se mai ştie că documentele erau secrete. O dată fiindcă făceau parte dintr-un dosar penal, în al doilea rând fiindcă ele erau note SRI. În ce măsură sunt însă şi secrete de stat e destul de discutabil de vreme ce, în prezent, toate părţile implicate au acces la respectivele note.

De la certitudinile de mai sus până la acuzaţiile aduse lui Valentin Preda şi implicarea lui Liviu Dragnea este însă o distanţă cosmică. Şi iată de ce. În timp ce Valentin Preda a fost reţinut, cu tot circul de rigoare, în parcarea Ministerului, nu acelaşi lucru s-a întâmplat cu autorul propriu-zis al sustragerii documentelor, comisarul DNA, Dan Emil Manolachi, împotriva căruia nu s-a luat nicio măsură. Ca şi când acesta a fost doar un agent provocator. În al doilea rând, nu există nici cea mai mică dovadă că secretarul de stat, Valentin Preda, ar fi copiat, la rândul sau, şi ar fi dat mai departe, spre Dragnea, documentele secrete. Dimpotrivă, acesta nici măcar nu le-a atins. Şi nici măcar nu le-a vazut. Documentele fiind reproduse pe un aparat foto găsit în maşina lui Preda. Iar pentru ca stranietatea acestui caz să fie totală, ar mai trebui reţinut că procurorului Nicolae Marin, care nu şi-a păzit datele secrete, ci dimpotrivă, le-a lăsat la dispoziţia comisarului Manolachi, nu i s-a deschis niciun fel de anchetă, deşi întotdeauna, atunci când este vorba de divulgarea unor secrete de stat, primul vinovat este cel care nu a asigurat securitatea acestora.

Avem de-a face cu un nou dosar politico-penal.

Sursa: CorectNews

×