x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Două scenarii se bat cap în cap

Două scenarii se bat cap în cap

de Sorin Roşca Stănescu    |    26 Aug 2012   •   11:08

Nu este deloc exclus ca inceputul acestei saptamani sa fie marcat de o uriasa coliziune. Intre USL si PDL. In interiorul fiecarei tabere a fost construit cate un scenariu. In USL incolteste proiectul, si poate se cristalizeaza pana luni, al demiterii presedintelui prin Parlament. Iar PDL pune la cale rasturnarea Guvernului printr-o motiune de cenzura. In mod evident, cele doua proiecte nu sunt complementare. In ecuatie mai intervine si Uniunea Europeana, care este mai degraba partiala decat impartiala in aceasta infruntare politica.

Pare a fi o coincidenta stranie plecarea in strainatate, tocmai intr-un asemenea moment, a celor doi copresedinti. In cate o scurta vacanta. Planificata dinainteA Sau inopinata? Determinata de conjunctura momentului? Pentru ambele ipoteze exista argumente si contraargumente. Secretul nu este stiut decat de Antonescu si Ponta. Nu este insa exclus ca primul-ministru si presedintele interimar al Romaniei sa doreasca dinadins sa se distanteze discret, strategic, de o actiune declansata din interiorul grupului parlamentar PNL. Ma refer in mod expres la initiativa senatorului Ioan Ghise. Care a elaborat, am convingerea, cu un grup de specialisti in drept constituttonal, un proiect prin care Traian Basescu sa poata fi demis de catre Parlament. Din punctul meu de vedere, ar fi logic sa se intample asa. Asa cum este Curtea, stirba si schioapa si autodiscreditata, a constatat ca 'referendumul nu este valabil'. Ceea ce inseamna ca populatia nu a avut posibilitatea sa se pronunte asupra demiterii. In conceptia CCR. Si atunci e cat se poate de logic ca trebuie create conditiile pentru ca electoratul sa decida printr-un 'referendum valabil'. O asemenea ipoteza capata cu atat mai mult consistenta cu cat, iata, inca o data, ni se confirma de catre Institutul National de Statistica faptul ca intreaga populatie a Romaniei, inclusiv cu cei plecati, este 19 milioane. Ceea ce inseamna ca populatia cu drept de vot se plaseaza undeva la o cifra de sub 17 milioane.

Dar nici PDL nu sta cu mainile in san. Si nici Traian Basescu. Ei incearca sa profite la maximum de efectele manariei facute prin intermediul Curtii Constitutionale, dar si de protectia de care se bucura pe axa Berlin – Washington. In incercarea de a-si maximaliza eforturile cacialmalei politice, regimul Traian Basescu doreste sa se reinventeze in integralitatea sa. Cum? Aparent prin crearea unei platforme politice care sa i se opuna USL-ului in noiembrie. In realitate, printr-un razboi fulger. Care ar urma sa se declanseze tot acum. Razboi care vizeaza o motiune de cenzura sustinuta de o noua majoritate, creata ad-hoc cu ajutorul UDMR, UNPR, precum si prin cooptarea unor parlamentari independenti si a unora din grupul minoritatilor.

Deci termenul pentru materializarea celor doua proiecte este chiar saptamana care urmeaza. Ambele au ca spatiu de desfasurare Parlamentul Romaniei. Singura amanare posibila este data de 3 septembrie. Pentru ca atunci Parlamentul nu mai poate evita sa se intruneasca in plen. Daca ceea ce se anunta este adevarat, atunci numai una dintre tabere va invinge. Si vom afla foarte curand care.

Sursa: CorectNews - http://www.corectnews.com/politics/doua-scenarii-se-bat-cap-cap

×