x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Dragnea schimbă viteza, iar Ponta accelerează

Dragnea schimbă viteza, iar Ponta accelerează

de Sorin Roşca Stănescu    |    28 Apr 2013   •   13:26

Pentru prima data, referindu-se la regionalizare, Liviu Dragnea a precizat ca exista intentia utilizarii procedurii de asumare a raspunderii. Liviu Dragnea este vicepremier. Si, dupa Victor Ponta, al doilea om din PSD. Anuntarea, inca de pe acum, a unei asumari de raspundere, care va avea loc spre sfarsitul anului, are o puternica semnificatie politica.

Liviu Dragnea, care raspunde de pregatirea intregului proiect al regionalizarii, stie ca are in spate o majoritate de 70 la suta din Parlament. USL nu este in situatia in care se afla PDL pe vremea Guvernelor Boc. PDL nu putea sa-si treaca legile importante decat cu mare dificultate si facand compromisuri, uneori grave, cu partenerii din coalitie. De aceea, in mai multe randuri, a fortat lucrurile utilizand procedura asumarii de raspundere, adica a promovarii unor legi fara dezbatere parlamentara. Dar ce stie domnul Dragnea si nu stim noi daca el se grabeste sa anunte o procedura identica?

Enuntul a fost facut fara ca, in prealabil, sa se fi convenit, in interiorul USL, fortarea Constitutiei prin recurgerea la procedura asumarii de raspundere. Din nou, liderii PNL au fost luati prin surprindere. Cum se explica faptul ca Liviu Dragnea a procedat astfel? Exista un singur motiv pe care presupun ca Dragnea l-a avut in vedere. Liderii PSD anticipeaza, fie o ruptura cu PNL pana spre sfarsitul anului si, prin urmarea, Dragnea se teme ca nu va mai avea voturile necesare pentru regionalizare, fie, la limita, proiectul pe care il concepe, banuieste el, nu va putea fi acceptat de liberali. Ambele explicatii conduc la aceeasi solutie. Abia acum putem spune ca unitatea USL este pusa intre paranteze.

De ce crede vicepremierul Liviu Dragnea ca nu va benficia de sustinetea parlamentarilor PNL pe legea regionalizarii? Ce prevederi vor exista, inacceptabile pentru partenerii din USL? De ce, pentru a trece aceasta lege, Liviu Dragnea se gandeste si anunta public acest lucru - ca PSD va recurge la o asumare de raspundere, adica la santajarea partenerilor din coalitie cu posibilitatea caderii Guvernului si a alegerilor parlamentare anticipate?

Raspunsul la intrebarea de mai sus este un mister pe care urmeaza sa-l dezlegam mai tarziu. Pentru moment insa, avem o certitudine. Liviu Dragnea a schimbat viteza in USL. A facut-o deliberat, cu multe luni inainte ca actul normativ sa fie trecut, intr-o forma sau alta, prin Parlament. Inainte chiar de a exista un proiect. Schimband astfel viteza, luandu-i prin surprindere pe liberali, Dragnea ii ofera lui Ponta posibilitatea de a accelera. Din acest moment, masina USL merge in doua viteze - intr-o viteza care ramane liberala, o alta treapta de viteza asumata de Ponta.

Este de presupus ca, pana la sfarsitul anului, popularitea lui Victor Ponta si a PSD va fi in cea mai buna forma. Spre deosebire de increderea in PNL aflata la cote ceva mai mici pentru ca nu PNL se confunda cu primul-ministru. Intelegand aceasta oportunitate, PSD forteaza raporturile de putere din coalitie. Fie pentru a rupe USL, acum cand PSD ar putea iesi in castig, fie pentru a-si obliga partenerii sa accepte, in mod iremediabil, un raport de subordonare fata de PSD.


Sursa: CorectNews

×