x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Electoratul Elenei Udrea

Electoratul Elenei Udrea

de Miruna Munteanu    |    15 Iul 2008   •   00:00

Declarată oficial "vector de imagine" al PD-L, Elena Udrea se pregăteşte intens pentru alegerile din toamnă, cînd va candida pentru un fotoliu de parlamentar. E atît de sigură de victorie încît a promis deja că, dacă nu va fi aleasă deputat, va demisiona din funcţia de secretar executiv al liberal-democraţilor.



Declarată oficial "vector de imagine" al PD-L, Elena Udrea se pregăteşte intens pentru alegerile din toamnă, cînd va candida pentru un fotoliu de parlamentar. E atît de sigură de victorie încît a promis deja că, dacă nu va fi aleasă deputat, va demisiona din funcţia de secretar executiv al liberal-democraţilor. Să-i fi băgat în cap duşmanii ascunşi prin propriul partid că e condamnată la "succesuri"? Deşi mai e mult pînă la debutul campaniei electorale, blonda favorită a preşedintelui se află deja în plină ofensivă mediatică. Că doar nu degeaba a fost numită coordonator al strategiilor de comunicare din PD-L. Elena Udrea comunică fără răgaz. Nu trece zi fără s-o vedem pe micul ecran sau în paginile ziarelor. Trompeta lui Traian Băsescu nu are parte de vacanţă, deşi liderul de la Cotroceni pare mai puţin vizibil în aceste zile toride de vară. Dar nici un sacrificiu nu este prea mare atunci cînd vrei să te metamorfozezi din animatoarea chefurilor prezidenţiale în "La Pasionaria" dreptei româneşti. "Eu pun partidul înainte de orice", asigură Elena Udrea într-un interviu publicat recent de Eveni-mentul zilei. Un interviu edificator pentru strategia de imagine a celor care speră să poată transforma un handicap într-un atu electoral şi un decolteu generos într-un magnet pentru voturi.

Elena Udrea se prezintă drept radicală şi intransigentă. Joacă totul pe cartea fidelităţii neclintite faţă de cîrmaciul providenţial. Într-o formaţiune care nu are altă doctrină decît obedienţa faţă de Băsescu, ea este marea apărătoare a purităţii ideologice. "Este o relaţie dintre un partid şi un om care au fost trup şi suflet ani de zile", explică freudian muza preferată a lui Zeus de la Cotroceni. Electoratul ar trebui să-i răsplătească prin voturi devotamentul faţă de cel mai iubit fiu al poporului. Imediat după turul doi al alegerilor locale, Elena Udrea a traversat totuşi un moment de descumpănire. Dezamăgită de rezultatele din Capitală, ea s-a confesat atunci într-o emisiune televizată: "Am stat foarte serios să mă întreb zilele acestea cărui electorat mă adresez de fapt? Dacă la Bucureşti s-a votat Marian Vanghelie, s-a votat Piedone şi Oprescu, în modul cel mai serios, de aproape o săptămînă mă întreb care este mesajul meu şi cărui electorat mă adresez, de fapt, la Bucureşti? Pentru că voi candida la Bucureşti".Se pare că, între timp, Elena Udrea a depăşit dilema şi a identificat un electorat care să o merite. Nu mitocanii misogini, nu gospodinele invidioase sînt ţinta sa. Se va adresa colegilor ei, intelectualii! Fostul consilier prezidenţial, dispus cîndva să comenteze declaraţiile "preşedintelui" Norvegiei, încearcă acum să impresioneze prin cultură, profunzime şi sensibilitate. Aşa că a început să vorbească despre lecturile şi autorii preferaţi. Cam la fel de competent, ca altădată, despre geostrategia de la Marea Neagră. Iată cîteva mostre din Evenimentul zilei: "În facultate am renunţat la pasiunea de a citi..., dar pe vremuri eram tobă de citate şi de repere literare... Astăzi nu mai am timp de beletristică. Sigur, am reuşit şi eu, ca tot omul actual, să citesc Coelho." Vai, ce bine că ne-am luat de-o grijă!

"Mi-a plăcut Marin Preda, Camil Petrescu, din a cărui dramaturgie m-a definit «Jocul ielelor»", şi-a mai amintit cu nostalgie Elena Udrea. Interesant amănunt. Din fragedă tinereţe, blonda de la PD-L se regăsea într-o piesă despre culisele murdare ale politicii, cu şantaje, amoruri clandestine şi scrisori compromiţătoare. O fi chestie de destin... Oricum, am aflat că Elena Udrea are şi un citat care o "reprezintă": "Cîtă luciditate atîta raţiune şi, deci, atîta dramă". Numai bun de notat în caietul de amintiri. Cred că Patapievici a fost bulversat! Intelectualii din avionul prezidenţial o vor vota cu entuziasm. În ceea ce priveşte luciditatea, am totuşi senzaţia că Elena Udrea nu riscă vreo supradoză. Nici ea, nici cei care cred că o pot transforma într-o locomotivă electorală, convertindu-i miraculos notorietatea în voturi. Dar este oare cu adevărat răspîndită această stranie convingere la nivelul conducerii PD-L? Sau favorita preşedintelui este încurajată să se arunce în luptă tocmai pentru a-şi rupe gîtul? Un eşec i-ar stopa, măcar o vreme, ascensiunea.

Elena Udrea aşteaptă testul urnelor cu optimistă nerăbdare: "Prima evaluare a mea va avea loc, din fericire, în toamnă. După rezultat voi şti exact cît valorez, cît merit, cît pot". Să sperăm că aşa va fi.

×
Subiecte în articol: editorial udrea elena