x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Emoţii de prim-ministru!

Emoţii de prim-ministru!

de Ştefan Mitroi    |    02 Mai 2012   •   10:52

Peste numai cateva zile noul guvern o sa-si intre in paine. Spun lucrul acesta convins ca nu va exista nicio problema cu validarea lui in Parlament. Nu de aici insa trebuie sa vina emotiile lui Victor Ponta, ci de la parlamentul celalalt, cu mult mai mare, care e tara. Pot fi intrebat, dar ce, un prim-ministru trebuie sa aiba emotii, asemenea unui actor care urca pe scena? Este actul de guvernare un spectacol? Este, dar altfel decat la teatru. Cu exceptia emotilor celor care "joaca'. Esecul pleaca, cel mai adesea, de la absenta acestora, sau, la fel de grav, de la lipsa autenticitatii lor. Da, un prim-ministru, mai cu seama un prim-ministru nou, si, mai cu seama, un prim-ministru tanar trebuie sa aiba emotii! Ceea ce inseamna ca ochii lui sa vada intotdeauna mai intai oamenii, si abia dupa aia cifrele. Adevarat, fara cifre nu se poate, insa ele trebuie vazute in permanenta in directa legatura cu oamenii!

Ma incapatinez sa cred ca Victor Ponta si cei din echipa sa nu vor uita nicio clipa ca sunt chemati sa guverneze pentru oameni, nu pentru cifre. Iar atunci cand guvernezi pentru oameni, e musai sa ai emotii. La teatru mai merge cateodata si fara. Merge si in politica, dar nu pentru mult timp. Cand oamenii isi dau seama c-au fost pacaliti, ca atunci cand ei plangeau tu radeai ca smintitul, te dau jos cu pietre de pe scena. Dar, mai ales, te dau jos din sufletul si gandurile lor, unde nu mai poti urca niciodata. A avea emotii inseamna, ar trebui sa insemne, pentru membrii unui nou guvern, sa-ti fie frica! Nu atat pentru eventuala pierdere a puterii, cat de posibilitatea de a te umple de ridicol si de rusine. Las la o parte frica de consecintele legii si cea fata de Dumnezeu, care sunt subintelese, intra obligatoriu in fisa postului. Ridicolul si rusinea pot fi generate de privirea mustratoare a celor care ti-au trimis din viitor tara ce ai pe mana, asteaptand sa vada cum le-o trimiti inapoi. Chiar, cum? E privirea copiilor si nepotilor tai. Trebuie sa-ti pese!

A avea emotii asta inseamna, sa-ti pese! Mai sunt apoi si cei din trecut, de la care ai primit inapoi tara. Sunt parintii si bunicii tai, poate inca in viata, poate morti. In ambele cazuri, insa, la fel de vii pentru tine. Nu le poti calca memoria in picioare. Desigur, o poti face, dar cu pretul unei cumplite rusini. A avea emotii asta inseamna, sa-ti fie frica de ziua in care ai putea simti ca-ti vine sa mori de rusine! Nu poti sa guvernezi pentru oameni fara sa-ti folosesti sentimentele. Fireste, daca le ai. Daca nu, e trist si pentru oameni, si pentru tine. Iar cand e asa, este greu de crezut c-o sa ai sorti de izbanda.

Oricat ar parea de nepotrivita comparatia, guvernarea seamana intrucatva cu mancarea. Ca sa iasa bune, trebuie ca, pe langa ingredientele necesare, sa pui in ambele un strop de dragoste. Macar atat, un strop, daca nu mai mult! Ce ziceti, domnule Ponta, credeti ca se poate?

×
Subiecte în articol: editorial