x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ieşiţi din logica fricii!

Ieşiţi din logica fricii!

de Sorin Roşca Stănescu    |    19 Mar 2013   •   14:06

Observ, în ultima vreme, o frică generalizată. Anatomia fricii ne arată că acest sentiment, anume provocat, străbate toate straturile societăţii româneşti. Este un fel de întoarcere în timp. În anii ’50. Ai stalinismului. Încă o dovadă că democraţia poate fi regresivă. Sau poate chiar eşuată. Cine are de câştigat şi cine are de piedut de pe urma fricii?
   
Judecătorilor li s-a făcut frică. De mai mult timp. Un moment semnificativ, în acest sens, a fost marcat de percheziţia la domiciliul soţilor Bârsan. Şi de confiscările care au avut loc cu acest prilej. Un fapt probabil fără precedent. El, magistrat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, responsabil de cazuistica românească. Ea, magistrat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Chiar şef de secţie. Şi unul şi altul, cu imunitate diplomatică. Este normal că un atac de acest fel al DNA, împotriva unor magistraţi plasaţi ierarhic la cel mai înalt nivel, i-a şocat pe judecatori.
   
Dar nu numai judecătorilor le este frică de procurorii DNA. Procurorilor DNA le este frică. De Serviciul Român de Informaţii, de propriii şefi ierarhici şi, desigur, de Traian Băsescu, care, uneori discret, alteori ostentativ, stă la butoane. Am observat însă că şi lucrătorilor SRI le este frică. O frică ierarhică. Cetăţenii obişnuiţi se tem şi ei. De ziua de mâine, dar şi de abuzuri ale autorităţilor.
   
Cetăţenii sunt abuzaţi în fel şi chip de reprezentanţi ai administraţiei centrale şi locale, de magistraţi, atunci când merg la ei cu jalba-n proţap, de mulţi politicieni, atunci când aceştia îi mint dar rareori, în rândul cetăţenilor, se instaurează starea de frică. Iată că acum s-a întâmplat. Şi cetăţenilor le este frică.
   
Observ cu stupoare că sentimentul de frică s-a instalat şi în rândul oamenilor politici. Chiar, sau mai ales, al celor aflaţi la putere. În rândul politicienilor USL. Le e frică unora de ameninţările lui Băsescu. Mai mult sau mai puţin voalate. Altora le e frică de DNA. Sau de ANI. Unora le este frică de aşa-zisul “unghi al morţii”. Faimosul complet decupat de Băsescu la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia penală. Le mai este frică politicienilor şi de interceptări. Făcute la greu. Şi în momente cheie.
   
Cine câştigă din instaurarea fricii? Şi cine pierde? Astăzi, societatea românească tinde să se ierarhizeze în baza fricii. Ne întoarcem cumva în anii ’50? Aterizăm într-un neostalinism căruia putem să-i spune foarte bine şi băsism? Este clar că pescuitorii în ape tulburi, cei care doresc restricţionarea drepturilor şi libertăţilor omului şi schimonosirea democraţiei, sunt interesaţi de instaurarea fricii. Şi este la fel de clar că toti ceilalţi au de pierdut.
   
Frica nu poate fi învinsă decât prin curaj. Nu vă mai temeţi de aceste fantome ale trecutului şi nici de aceşti strigoi ai prezentului. Dacă vă temeţi, le faceţi jocul. Înlocuiţi logica fricii prin cea a curajului. Numai învingăndu-vă frica veţi câştiga. Vă invit să ne întoarcem în democraţie.

Sursa: CorectNews

×