x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale În numele serviciilor. Şi al onorabilului Băsescu

În numele serviciilor. Şi al onorabilului Băsescu

de Sorin Roşca Stănescu    |    23 Apr 2013   •   15:19

La hotelul Hilton s-a petrecut un eveniment care, în mod normal, putea rămâne derizoriu. Dar nu a fost să fie aşa. Momentul e important. Are o semnificaţie deosebită. Dar nu sub aspectul gestului de fond al câtorva liberali care îşi imaginează că pot crea o mişcare. Ci dintr-o altă perspectivă. Cea a implicării serviciilor secrete. Cu binecuvântarea lui Băsescu. Şi iată un scandal gata împachetat.

Congresul PNL a avut loc de curând. Acolo, conform statutului, ar fi putut fi prezentate nenumărate  moţiuni, nenumărate proiecte liberale. Ar fi putut fi expuse şi susţinute şi alte viziuni decât viziunea adoptată în final. Ar fi putut să aibă loc o bătălie a titanilor liberali. Dar nu s-a întâmplat nimic. Cu excepţia discursului lui Călin Popescu Tăriceanu. Şi nici măcar Tăriceanu nu a prezentat o platformă a unei grupări. Congresul a mers uns. Până la capăt. Titanii nu s-au văzut.

La scurt timp însă cei câţiva disidenţi, de fapt trei, au zvâcnit. Ei au încercat să facă într-un restaurant ceea ce nu au putut în sala în care s-a desfăşurat Congresul.

Iar mărgica zămislită de cei trei disidenţi – nici măcar Tăriceanu ori Orban nu au participat la “facere” ­ se numeşte ONG. Conform legii, un ONG este creat pentru orice altceva cu excepţia activităţilor politice. Ori corifeii de la Hilton, fix politică, anunţă ca intenţionează să facă. Un alt fel de politică liberală. Diferită de cea pentru care a optat, aproape în unanimitate, partidul la Congres. De aceea, am făcut afirmaţia că, în mod normal, evenimentul ar fi căzut definitiv în derizoriu. Pentru că, nici la Hilton, niciun observator de bună credinţă nu ar fi putut remarca că se mişcă vreo plăcuţă tectonică în liberalismul românesc. Dar a existat şi o surpriză. De mari proporţii. Care poate schimba optica în care analizăm acest moment special.

Acolo unde a picat mărgica pseudo-liberală, s-a întâmplat să se afle câteva personaje care dau momentului o conotaţie aparte. Nu mă refer, în special, la Sever Voinescu Cotoi, acel băiat rău al Parlamentului trecut, care a ajutat-o pe Anastase să fraudeze numărarea voturilor. Mă gândesc însă la expremierul Mihai Răzvan Ungureanu. Premierul unguent. Care, înainte de a fi devenit unguent, a fost şef al celui de-al doilea serviciu de informaţii al ţării, SIE. Dar, mai ales, mă gândesc la domnul Teodor Meleşcanu, actualul şef SIE.

Şi, pentru numele lui Dumnezeu, oare de ce ar trebui să ne preocupe prezenţa unui fost şi actual şef al unui serviciu de informaţii la ceremonia de lansare la apă, de către câţiva politicieni, al unui ONG care îşi propune, şi el, să facă politică? Păi, explicaţia e simplă. Prin lege, şefii serviciilor secrete nu au voie să facă politică. Dimpotrivă, ei trebuie să stea extrem de departe de orice iniţiative de acest fel. Altfel, imaginea serviciilor secrete iese şifonată. Rău de tot.

Dar cine îl cunoaşte pe jovialul şi prudentul Teo ştie că actualul şef al spionajului românesc este un om caracterizat printr-o prudenţă rară. El nu putea să se afle acolo de capul lui. Nu fără o undă verde. Şi cine putea să-i dea unda verde? Cine altcineva decât Traian Băsescu. Hopa! Iată, până la urmă, ce iepuraş a ieşit din pălăria marca Hilton.


Sursa: CorectNews

×