x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Inchide geamul, că trage!

Inchide geamul, că trage!

de Lucian Mandruta    |    10 Noi 2007   •   00:00

Doamnelor preocupate de fenomenul ucigător al curentului: staţi jos, luaţi un extraveral, puneţi un batic in plus şi ascultaţi-mă: nu există aşa ceva! Curentul, definit prin curgerea lentă a unui volum de aer in apropierea corpului dumneavoastră, nu are nici un efect paranormal.



Doamnelor preocupate de fenomenul ucigător al curentului: staţi jos, luaţi un extraveral, puneţi un batic in plus şi ascultaţi-mă: nu există aşa ceva! Curentul, definit prin curgerea lentă a unui volum de aer in apropierea corpului dumneavoastră, nu are nici un efect paranormal. Termodinamica şi medicina nu se intălnesc. Curentul nu are nici un efect demonstrabil asupra corpului uman - şi, in afara fandacsiei noastre de Balcani, nici o altă naţie de pe glob nu se lasă inspăimăntată de o fereastră deschisă şi-o uşă lăsată crăpată.


E lungă introducerea, insă ne ajută să inţelegem de ce intr-o ţară in care lumea cade la pat in urma contactului cu aerul in mişcare, de ce şi-n ţara asta a izbucnit scandalul cu alimentele modificate genetic. Păi unde vrei loc mai bun? Unde mai găseşti o mie de ceaiuri care fac treaba a două-trei medicamente chiar mai ieftine? Unde se vănd intăritoarele pentru ficat făcute din ierburi pe care caii le pasc gratis, dar pe care noi dăm o căruţă de bani la magazinul naturist? Unde mai scoate lumea in stradă moaştele, să plouă?


Bine, recunosc, la Bruxelles n-au moaşte, insă şi ei sunt contra OMG (adică organisme modificate genetic). Cu toate astea, aş vrea să atrag atenţia fanilor curentului naturist că există pe lumea asta o mulţime de plante nemodificate genetic şi care sigur ne ucid. Imi vin in minte mătraguna şi tutunul, dar precis mai sunt şi altele. Există o mulţime de substanţe perfect naturale care se ocupă tot cu asasinatul: veninul şarpelui sau norul de praf fierbinte generat de o erupţie vulcanică. Nici una n-are conservanţi, E-uri sau modificări făcute de vreun laborator pus pe profit. In acelaşi timp sunt o mulţime de lucruri pe care oamenii le fac şi care ne salvează viaţa. O operaţie de cancer e o treabă profund artificială: dacă ar fi lăsată in voia naturii, tumora şi-ar face treaba şi ne-ar lichida. Ar fi o moarte corectă şi ecologică, insă cumva, vrem să trăim şi mergem la bisturiu.


Şi-atunci, de ce să ne batem cu o plantă construită in laborator să crească mai multă păine pe exact acelaşi metru pătrat? De ce să preferăm soiul vechi, la rădăcina căruia trebuie să turnăm un ierbicid sigur cancerigen, soiului nou, care se descurcă singur?
Ştiu de ce, şi ştiţi şi dumneavoastră. Laboratorul. Nu ştim ce se intămplă acolo. Nu inţelegem. Dacă e vrăjitorie? Dacă ne trage curentul la gene? Dacă, cumva, plantele astea ies noaptea din păine şi ne străng de găt? Nu-i nimic: au la Plafar un ceai care sigur iţi ia vănătăile cu măna!

×
Subiecte în articol: editorial