x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Incompatibilităţile lui Băsescu

Incompatibilităţile lui Băsescu

de Petru Calapodescu    |    22 Iun 2012   •   14:43

In Traian Basescu se ascund veleitati de Mare Inchizitor. Isi alege in ultima vreme posibilele victime dintre noii dregatori, pregatindu-le roata sau rugul, sub un laitmotiv: Ai plagiat sau nu ai plagiat? Esti sau nu esti impostor? Mai nou, a trecut la a le cere sa jure in scris, ca abia apoi sa-si puna ciracii sa caute si probe. Daca am avea de-a face cu o piesa de teatru absurd, jucata de pliciseala, ca tot nu-si mai prea afla alt rost in Gradina Cotroceniului, as mai intelege. Dar onorabilul presedinte, cu mintea cam incinsa (la 38 de grade pus altceva e explicabil), a sarit calul, ajungand sa ceara ministrilor desemnati, inainte de a le semna decretul de investire, sa declare sub semnatura, pe propria raspundere, ca in lucrarile lor stiintifice n-au tras cu coada ochiului si la operele altor autori.

Aparent, Basescu vrea sa impuna criterii de maxima moralitate, trecuta, prezenta si viitoare, membrilor Cabinetului. Desi pana acum, la alcatuirea guvernelor "sale", in care a numit tot felul de incapabili, de impostori, ba si de corupti, nu l-a preocupat asa ceva. E insa o principala trasatura a sa, dubla masura: "Ai mei, si restul lumii". Ultima sa tinta - dupa ce a varsat, el sau valetii sai cu si fara microfon, facuti din soldati direct colonei ai Armatei Romane, galeti de laturi asupra Cabinetului Ponta , neinteresandu-l catusi de putin indatoririle esentiale ale acestuia, de a se concentra asupra gestionarii treburilor economice si sociale ale tarii, duse de rapa de fostii premieri si ministri basisti - a fost Puiu Hasotti. Nominalizat la Cultura, dupa ce, gratie ANI, Basescu l-a ostracizat pe Mircea Diaconu. Cu umor, senatorul s-a aratat dispus sa iscaleasca o hartie, cum ca n-a copiat. Gresea: crea astfel, procedura neavand nici un suport legal, un precedent pentru orice hachita sau moft prezidential.

Poate dur, dar necesar, copresedintii USL au refuzat categoric pretentia, iar Crin Antonescu a avut si o declaratie aspra, dar de mult obligatorie: Basescu ori "joaca" in limitele si prerogativele sale constitutionale, ori pleaca. Dar, pentru ca tot a inventat presedintele declaratii fantasmagorice, ma intreb cum ar fi sunat una din partea sa, sa zicem inainte de depunerea juramantului de investitura cu al doilea mandat. Prin care sa-si sustina deplina moralitate si compatibilitate cu functia. Ceva de genul "Subsemnatul Basescu Traian declar pe proprie raspundere ca n-am avut nimic comun cu fosta Securitate. Ca, inainte de 1989 n-am facut bisnita cu tigari, blugi, whisky si alte alea, iar cele vreo 80.000 $ si milioanele de lei cu care m-a prins sub saltea Revolutia proveneau din munca onesta. Ca, primar fiind, n-am acceptat angajarea cu mii de euro lunar a gogosicii mele la o firma ce avea contract cu primaria, iar apoi n-am acceptat, pentru a o propulsa europarlamentar, ca ministrul Monica Iacob Ridzi sa deteurneze bani pentru campania ei electorala. Ca nu m-am urcat baut la volan si n-am fost, inainte de a fi reales, la sumedenie de sindrofii campenesti, organizate pe bani publici. Ca n-am cunoscut in viata mea vreun interlop, daramite sa ma pup cu el. Ca intotdeauna am respectat Constitutia si legile tari, asa sa-mi ajute Dumnezeu!". Sa nu aud vreun carcotas ca zice ca o astfel de declaratie ar fi un sperjur!

Sa ramanem insa intr-un diapazon serios. Ani de zile, de prin 2005-2006, am tot scris ca acea "confuzie" pe care o tot facea Basescu intre notiunea de presedinte si cea de sef al statului, aceasta din urma inexistenta in Romania, ascunde de fapt tendinte dictatoriale. Observ ca abia de curand tot mai multi politicieni imi dau dreptate. E, poate, timpul, sa se reia, de catre autentici constitutionalisti si juristi, chestiunea imunitatii prezidentiale. Nicaieri in Constitutie nu scrie ca e totala, general valabila. Dimpotriva, e asimilata celei a parlamentarilor, valabila doar pentru opiniile politice, nu si pentru fraude, abuzuri etc. O fi continut Dosarul Flota opinii politice, de a fost pus la murat? Daca, fereasca Dumnezeu, era vorba nu de coruptie si frauda, ci de o crima, tot era suspendat procesul?.

×