x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Increde-te in greci, cand te cinstesc!

Increde-te in greci, cand te cinstesc!

de Tudor Octavian    |    29 Dec 2006   •   00:00

Am baut o seara-ntreaga vin rosu cu niste greci, iar la plecare sticla era tot plina. Neindoielnic, nu era aceeasi sticla. Dar, fiindca nu m-am imbatat, mi s-a parut ca nici n-am baut. Celalalt roman de la masa a zis: "Asa sunt grecii, vorba lunga si cheltuiala putina". Omul avea dreptate, numai ca ii sanctiona pentru o virtute nu pentru un viciu. Nici eu, nici celalalt roman de la masa grecilor nu eram mari bautori, insa ne resimteam de judecata romaneasca a betivilor. Bei ca sa bei, nu ca sa lungesti in mod placut un taifas. Rusii sunt si mai hotarati: bei sa te imbeti cat mai repede si dupa asta vorbesti fara sir, pana cazi sub masa. Mi-a placut seara cu grecii. Mi-a placut si mai mult cand am aflat ca se intalneau cu sticla de vin rosu pe masa seara de seara si nu se imbatau niciodata. Asa se explica de ce la ei vinul a nascut filzofi, iar la noi alcoolici.

Concursul Eurovision, cu baietei si fetite maimutarind "vedetele" pana si-n lascivitate. Ce regal pentru pedofilii din toata lumea! Ceva si mai provocator n-ar fi decat remake-uri dupa "Caligula" si "Casanova" cu minori pana-n zece ani.

Un vanitos nimerit la un targ de antichitati cumpara cu bani multi un desen fals cu o semnatura faimoasa. Cum se intampla de obicei cu vanitosii, isi arata achizitia la oricine intinde gatul dupa ea. Si ca sa-i fie laudata, si ca sa-i fie certificata autenticitatea de catre cunoscatori. Un priceput da din cap a tagada zicand: "Doar stii cum e la targurile astea, e precis original, doar ce nu-i semnat". Vanitosul intra in panica si le baga el sub nas clientilor obisnuiti ai targului lucrarea. Zapacit de opiniile care se bat cap in cap, i se adreseaza din nou cunoscatorului. "Nu mai am incredere in nimeni", spune vanitosul. "Matale esti ca Bula - raspunde intampinarii cunoscatorul - il intreba lumea dupa nunta daca nevasta-sa fusese fecioara si Bula zicea: «Stiti doar cum e-n situatiile astea, unii zic ca da, altii zic ca nu»." "Trece-o noapte, trece Inc-o zi/Se ascute lupta dintre clase/Si chiaburii se vadesc a fi/Elemente tot mai dusmanoase." Versurile acestea le tin minte de cand eram elev in clasa a IV-a B, cand am fost pus sa invat pentru serbarea de sfarsit de an doua poezii. A doua era despre un coreean mic, Wu Wing, caruia ii era foame si frig. Si pe acestea mi le amintesc, fiindca si mie imi era tot timpul foame si frig. Deoarece nu aveam o pregatire ideologica inaintata, multe cuvinte le luam ad litteram. Prin lupta de clasa intelegeam o lupta din clasa a IV-a B, despre care stiau probabil mai multe directorul si tovarasa invatatoare. Ascutirea luptei de clasa isi revendica un inteles de la cele doua operatiuni care-mi erau familiare: ascutirea creioanelor in ascutitoare si ascutirea cutitului pe o piatra, cand ai mei taiau porcul. Cat despre cuvantul "elemente", eram complet in ceata. Din care cauza, mai tarziu, cand am ajuns cu invatatul la tabelul elementelor, al lui Mendeleev, am perceput structurile chimice ca pe un lant de dusmanii, cele mai dusmanoase elemente fiind uraniul si plutoniul.

×
Subiecte în articol: editorial