x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Jaf şi obedienţă la TVR

Jaf şi obedienţă la TVR

de Sorin Roşca Stănescu    |    29 Mai 2012   •   12:25

Televiziunea Romana s-a transformat intr-o institutie a jafului. Presupun ca numai o ancheta penala severa mai poate identifica canalele prin care au fost sifonati banii institutiei. Care sunt bani publici. Incepand din momentul venirii la putere a domului Traian Basescu, care este principalul artizan al schimbarilor din TVR, aici s-a produs o gaura de circa 200 milioane euro. Daca modul in care s-a produs acest jaf nu poate fi elucidat decat de anchetatori, noua ne sta in putere sa analizam conditiile in care s-a produs cealalta catastrofa. A obedientei. A abandonarii arsenalului jurnalistic in favoarea stapanului politic.

Conturile TVR au fost blocate. Si pe buna dreptate. Datoriile institutiei catre stat si alti furnizori de materiale si servicii se ridica la 140 milioane euro. Bilantul acestei mosteniri Basescu este, insa, de 200 milioane. Din simplul motiv ca, atunci cand a fortat schimbari politice la varf in televiziunea publica, aceasta institutie, condusa de Valentin Nicolau, avea zeci de milioane profituri si bani in conturi. In conditiile in care erau in stadiu de finalizare investitii fara precedent, care au condus la modernizarea institutiei publice.

Este limpede ca nu doar deficitul de management a prabusit televiziunea. Acolo s-a furat. Pe rupte. Ceea ce, cum spuneam, vor lamuri, daca vor lamuri, cei care au posibilitatea si obligatia sa faca anchete. Dar la distrugerea televiziunii publice cel mai mult a contribuit intentia materializata a regimului Basescu de a manipula opinia publica. De a transforma un important instrument mediatic intr-o arma de lupta politica.
Dezastrul de la TVR nu s-ar fi produs, chiar in conditiile in care in interiorul institutiei au actionat indivizi corupti pana in maduva oaselor si chiar daca, de la nivelul institutiei prezidentiale si PD-L, au fost exercitate presiuni fara precedent in scopul distorsionarii demersului jurnalistic. Daca nu ar fi existat multe cozi de topor in interiorul breslei jurnalistice, calamitatea nu s-ar fi produs.

Pozitionandu-se de la bun inceput pe un fel de baricada a redutei politice, presedintele Traian Basescu a lansat teza unui nou inceput. Deodata, in mintea acestui om politic, planeta a pornit-o invers in miscarea ei de rotatie. Si tot invers si in miscarea de revolutie. Totul trebuia reformat. Din temelii. De fapt, totul trebuia schimbat astfel incat puterea sa personala sa se consolideze. Iar jucaria sa de partid sa se umfle si sa ocupe intreg teritoriul. Pan si mesajele anticoruptie nu faceau altceva decat sa mascheze o lupta deschisa impotriva adversarilor politici.

Ce a facut presa, in aceste conditii? Unii jurnalisti au rezistat. Au continuat sa fie cainii de paza ai societatii. Au semnalat, din ce in ce mai insistent, derapajele puterii. Au rezistat unei veritabile opresiuni, in care vaarful de lance a fost Sorin Blejnar. Cel anchetat acum de DNA pentru incredibile fapte de coruptie. Ce au facut ceilalti? Au pupat in fund regimul. S-au comportat ca niste limbrici de presa. Si-au vandut libertatea pentru un pumn de arginti oferiti prin intermediul televiziunii publice. Si nu numai. Dezastrul de la TVR este mai ales moral. Iar principalii vinovati sunt limbricii de presa.

● Sursa: CorectNews

×
Subiecte în articol: editorial