x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale La CSM gluma se îngroaşă. Ce ne facem, doamna Reding?

La CSM gluma se îngroaşă. Ce ne facem, doamna Reding?

de Sorin Roşca Stănescu    |    12 Mar 2013   •   13:06

După uriasul scandal din interiorul asociaţiilor magistraţilor din România, la capătul căruia le-a fost retrasă încrederea lui Cristian Danileţ şi Alinei Ghica, un nou şoc electric loveşte instituţia. Generat tot din interiorul regimului Băsescu. Magistratul Adrian Neacşu reclamă faptul că, din această direcţie, a băsiştilor, s-au exercitat presiuni politice asupra sa. Şi asupra altor membri CSM. Oare doamna Reding, foarte vocală până de curând în a acuza în mod nedrept USL pentru că ar încerca să restrângă libertăţile Justiţiei, va reacţiona? Are o oportunitate. E obligată să dea explicaţii în faţa Parlamentului European.
   
Să facem o succintă recapitulare. În urmă cu câteva luni, aveam un Consiliu Superior al Magistraturii care, aparent, mergea ca uns. Funcţiona ca o maşină a regimului Traian Băsescu, programată să execute orice comandă. Undeva, la mare distanţăa, ne aflăm noi, reprezentanţii USL şi o parte din media, care semnalam, fără niciun efect, faptul că Justiţia, încorsetată şi dirijată politic, o ia razna. Şi că trebuie făcut ceva pentru ca Justiţia să-şi redobândească libertatea. Iar ceea ce se cuvenea a fi schimbat era chiar modul de funcţionare al CSM.
   
Apoi, evenimentele au început să se deruleze într-o viteză ameţitoare. Scăpând cu desăvârşire atât controlului regimului Băsescu, cât şi controlului CSM. A avut loc un proces siluit de alegeri interne în CSM, care a revoltat până la paroxism asociaţiile de magistraţi. A izbucnit revolta. Acestea s-au întrunit şi judecătorii din toată ţara, cu o largă majoritate, au decis retragerea încrederii acordată lui Cristian Danileţ şi Alinei Ghica. Şi, practic, trimiterea lor la plimbare. Dar acesta a fost doar începutul.
   
A urmat uluitoarea istorie a SMS-urilor. Dezvăluirea făcută. Implacabilă. Prin modul în care s-a produs, ne-a înfăţişat Consiliul Superior al Magistraturii, în care reprezentanţii acestei importante instituţii, care ar trebui să funcţioneze liberă şi nedirijată de nimeni, erau presaţi prin SMS-uri de doamna Oana Hăineală, prin care primeau indicaţii în ce fel să voteze. Într-un limbaj de jargon. Mai mult chiar, aş putea spune, de tip mafiot. Aceste SMS-uri sunt proba pentru o anchetă DNA care se lasă inutil aşteptată. Sau pentru o anchetă a Inspecţiei Judiciare, pe care nimeni nu are curajul să o iniţieze.
   
Iar balamucul a culminat zilele trecute şi mai ales ieri prin declaraţiile incendiare ale domnului Adrian Neacşu, până foarte de curănd magistrat CSM. Acesta a relatat şi a probat faptul că, în mod ilegal, a fost percheziţionat şi controlat electronic. şi că au fost exercitate, din direcţia regimului Traian Băsescu, presiuni politice şi asupra colegilor săi, pentru a lua anumite decizii în interesul locatarului de la Cotroceni.
   
Acum suntem puşi în fata unei realităţi şocante, care vine din interiorul puterii judecătoreşti. Avem probe indubitabile că, într-adevăr, aşa cum reclamau reprezentanţii USL şi cum semnala presa, asupra instituţiei au fost exercitate presiuni pentru ca aceasta să devină aservită politic. Iar presiunile veneau dintr-o singură direcţie. A regimului Băsescu. Se aude, stimată doamnă Reding?

Sursa: Blog Sorin Rosca Stanescu

×