x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale La ghişeul de autostrăzi

La ghişeul de autostrăzi

de Lucian Mandruta    |    03 Noi 2007   •   00:00

Bună ziua, nu vă supăraţi, aş vrea şi eu o şosea. Cum să fie? Aşa, cu asfalt, două benzi aici, incă două să mă şi intorc, nişte chestii de-alea cu metal pe mijloc, să nu mă lovesc de alte maşini cănd adorm. Să meargă de aici pănă unde am eu treabă de obicei, fără multe curbe şi cu poduri, in caz că cineva n-are răbdare s-o ocolească.


Bună ziua, nu vă supăraţi, aş vrea şi eu o şosea. Cum să fie? Aşa, cu asfalt, două benzi aici, incă două să mă şi intorc, nişte chestii de-alea cu metal pe mijloc, să nu mă lovesc de alte maşini cănd adorm. Să meargă de aici pănă unde am eu treabă de obicei, fără multe curbe şi cu poduri, in caz că cineva n-are răbdare s-o ocolească. Aş mai vrea să fie gata inainte să se strice maşina sau să se termine petrolul din Golf, inainte să imbătrănesc şi să mor ucis de piatră la rinichi mişcată din loc de o groapă pe Drumul Naţional. Aş vrea să fie dreaptă, in sensul orizontal al cuvăntului, rezistentă la ploaie şi capabilă să rămănă pe loc după ninsoare, inundaţii, soare şi alte fenomene pe care ştiu că dumneavoastră in construcţii le consideraţi extreme. Aş vrea ca şoseaua asta să coste exact căt daţi dumneavoastră pe asfalt, plus o marjă oarecare de profit, care să se inscrie in limitele decenţei, ok, chiar decenţă cu fustă mini, insă nu portjartier. 50% e bine? Hai, 100%, dacă ii puneţi şi indicatoare. Nu-s placate cu aur? Bine, măcar inox!


Aş vrea ca şoseaua asta să se intămple in mod firesc: cineva dă banii şi altcineva o construieşte. Intre cele două fenomene trebuie să existe o legătură directă, fără explicaţii, vorbe, conferinţe de presă şi animaţii. Nu pot să conduc maşina pe ecran, nici pe website, nici la televizor, vreau s-o conduc pe şosea! Şi, apropos, dacă se poate, aş vrea ca şoseaua asta să mă intrebe şi pe mine de traseu, pe veveriţa de deranj, pe ursul brun de zgomot. Nu vreau pe nimeni pe conştiinţă, insă vreau totuşi şoseaua, am treabă cu ea.


Acum, mai sunt căteva mici amănunte. Aş dori ca din banii de şosea să nu mai daţi nimănui. Pentru că orice şpagă se transformă automat in maşini in Romănia, iar ele aglomerează şi mai tare şoselele care există acum, in aşteptarea inutilă a drumului care va să vie. Orice construcţie care incepe cu o şpagă işi conţine propriul dezastru: mereu se va găsi cineva care să explice, dezinteresat, de ce n-avem. De ce nu s-a putut. De ce şoseaua e strămbă şi plăcile tectonice se mişcă de nebune s-o strice şi mai tare, exact pe teritoriul Romăniei: globul pămăntesc ne cunoaşte şi se opreşte cu deranjul la graniţe!


Aş mai dori, de asemenea, benzinării. Ştiţi, in caz că n-aţi observat, maşinile moderne folosesc incă acel combustibil lichid care se găseşte din loc in loc in apropierea drumurilor. Vreau ca şoseaua asta nouă să aibă aşa ceva, pentru că, oricăt aş incerca, maşina mea nu funcţionează cu explicaţii şi proceduri şi proiecte de lege. Dacă ai nevoie de un proiect de lege ca să pui o pompă in pămănt, la marginea unui drum, atunci eşti ori in comunism, ori in Romănia.

Bine, bine, inţeleg că se termină programul şi inchideţi ghişeul, insă tot mai am o mică rugămine, doamnă. Dacă nu se poate, adică la caz că nu se aprobă ce vă zic acum, puteţi să rugaţi pe domnul care se ocupă cu reclamaţiile să vină să-şi ia maşina? Mă blochează in parcare de cănd a venit la serviciu.

Mulţumesc.

×
Subiecte în articol: editorial