x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Marele război al marilor parchete

Marele război al marilor parchete

de Sorin Roşca Stănescu    |    13 Mar 2013   •   14:13

Un uluitor document, absolut autentic, este scos la iveală de saptamanalul “Gherila urbană” din Piteşti. Publicaţia a reprodus originalul unei cereri neobişnuite. Prin care urma să fie decapitat Guvernul Tăriceanu. În anul 2007. Prin implicarea într-un scandal public, într-o anchetă şi într-un proces penal a ministrului Muncii de la acea dată, Paul Păcuraru. Acest document, veţi vedea, extrem de scandalos, este una dintre cheile războiului pentru marile parchete purtat între Traian Băsescu şi USL.
   
“Lumea Justitiei”, prinzând din zbor această dovadă a implicării politice în justiţie a preşedintelui Traian Băsescu, a reprodus, punând de această data şi în context, documentul dezvăluit de săptămânalul “Gherila urbana” din Piteşti. Începutul începutului, însă, îl voi prezenta eu. În cele ce urmează. Într-o bună zi, preşedintele Traian Băsescu i-a invitat la vila Dante, la o discuţie, pe liderii PNL, în frunte cu Călin Popescu Tăriceanu, la acea dată prim-ministru. El le-a propus acestora prietenie. Chiar aşa: a început prin a le spune “Măi băieţi, nu vrei să devenim prieteni?”. După care, fără altă introducere, Traian Băsescu i-a cerut lui Tăriceanu să demisioneze şi le-a propus tuturor să-l accepte pe Theodor Stolojan ca prim-ministru. Tăriceanu a tăcut. Ceilalţi fruntaşi PNL şi-au exprimat dezacordul. Atunci Băsescu s-a ridicat în picioare, a plecat spre uşa de la intrare, s-a întors brusc şi le-a spus: “Am să vă distrug! Pe toţi!”. Radu Stroe a înjurat printre dinţi. A fost, probabil, cea mai scurtă şi violentă reuniune politică din deceniul trecut.
   
Acesta a fost punctul de plecare al transformării conflictului politic într-un conflict penal. Pentru a-şi învinge adversarii politici, Băsescu a înţeles că este indispensabil să-i utilizeze pe procurori. A început nebunia dosarelor penale deschise împotriva miniştrilor PNL şi eliminarea acestora, pe capete, din Guvern. Unul dintre capete a fost ministrul Muncii, Paul Păcuraru.
   
În septembrie 2007, Călin Nistor, procurorul care girează astăzi funcţia de şef DNA şi care atunci era subordonat al lui Daniel Morar, a sărit pârleazul. A sărit peste ierarhie. A decis să facă o frumoasă carieră, oferindu-i lui Băsescu ceea ce-şi dorea. Capul unui ministru. Capul lui Păcuraru. Şi, astfel, îi trimite sub semnătura proprie lui Băsescu documentul reprodus atât în “Gherila urbană”, cât şi în “Lumea Justiţiei”. O solicitare de punere sub anchetă penală a lui Paul Păcuraru, sub falsa acuzaţie de corupţie. În aceeaşi zi, Băsescu îşi pune rezoluţia favorabilă pe document. Iar comisia specială prezidenţială anunţă că împotriva lui Păcuraru se declanşează o cercetare penală. Ministrul liberal este eliminat din Guvern, imaginea lui e terfelită şi, după ani de zile, nevinovăţia sa este dovedită, în mod definitiv, de către Înalta Curte.
   
Astăzi, Monei Pivniceru i se oferă un loc în Curtea Constituţională, pentru ca ea să fie puţin neatentă şi pentru ca un candidat de-al lui Băsescu să vină şef al unuia dintre marile parchete. O fi Călin Nistor?

Sursa: CorectNews

×