x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Nambar uan

Nambar uan

de Mircea Badea    |    03 Oct 2005   •   00:00

Dar cine e imperfectul in tara noastra? Evident, Tariceanu, care oricum e lipsit si de imperativ.

Perfect! Asa e presedintele Basescu, dupa propria evaluare. Vreau cu disperare sa cred ca numele presedintelui nu vine de la un verb, desi calificativul pe care si l-a acordat poate fi denumirea unui timp verbal. Unii ar spune ca presedintele e perfectul simplu, poate chiar simplist dupa ce Plesu "pleca" din administratia prezidentiala. Dar nu se poate. Domnia-sa nu e oltean, ci constantean. Daca o intrebi pe doamna Udrea, intrucat oricum presedintele e mai mult ca prefectul, timpul devine mai mult ca perfectul: "Vazusem niste locuri de parcare prin Bucuresti si ma gandisem sa i le cer, dar el mi le daduse deja". Dar cine e imperfectul in tara noastra?
Evident, Tariceanu, care oricum e lipsit si de imperativ: "Tocmai cand demisionam, mi-am spus irevocabil: Nu demisiona!". Chiar, spre deosebire de Basescu, Tariceanu si-ar dori ca numele lui sa vina de la un verb. Si noi, poporul, credem ca presedintele e perfect si folosim in permanenta acest timp, dar numai in cadrul conditional-optativului: "As fi mancat". Dar viitorul? Perfect si el: "Cu totii vom fi regretat deja ca am sperat".

Oricum, perfectiunea prezidentiala merge mana in mana cu aroganta la care tot domnul Basescu ne indemna cu privire la momentul integrarii. Mie perfectiunea si aroganta mi se par din acelasi film cu maneaua. Acolo, personajele are valoare, e invidiati de dusmani, pentru ca ei are neste calitati care absenteaza la ceilalti. Propun ca din acest moment, dupa calapodul Adrian Minune, Vali Vijelie, Florin Fermecatoru’ sau Romeo Fantastick, sa vorbim despre Basescu Perfect. Domnia-sa a demonstrat si niste calitati superbe in domeniul coregrafiei specifice, la Neptun, cu cateva ore inaintea dezvaluirilor cruciale despre cercurile de interese din preajma Guvernului. Imi permit atunci sa citez un rapsod autentic, amintit mai devreme, si anume Fantastick, care, pe vremea cand Basescu Perfect era primar general al Capitalei, i-a dedicat o balada cu tenta negativa, dar cu final elogios. Sper sa nu starnesc resentimente, dar marile spirite, pe langa faptul ca se intalnesc, mai si polemizeaza (vezi Garabet Ibraileanu vs Eugen Lovinescu). Si acum, doamnelor si domnilor, pentru toate fetele care stie sa apreciaza ce insemneaza o functie de consilier prezidential:

"Basescule, asculta incoa’,
Tu ne-ai stricat linistea:
Ne-ai daramat sandramaua,
Ne-ai demolat si soseaua.
Lua-ti-ar foc si chelia,
Ne-ai distrus si pizzeria!
Cat e marea de sarata,
Tu ne-ai vandut flota toata.
Asta e primarul nostru,
Asta-i cheliosul nostru,
Cand se uita intr-o parte,
Cade chioscurile toate.

REFREN: Basescule, ne-ai distrus,
Sare chioscurile-n sus.
De cand esti tu la Putere,
S-a zis chioscuri si dughene!

A venit Brigitte Bardot,
Ca sa te ia la misto,
A auzit ce vrei sa faci,
Ai bagat Franta in draci.
Cainii i-ai exterminat,
Chioscurile-ai daramat.
Ce bine era odata,
Cand era chioscul in strada,
Dar acum s-a terminat,
Basescule, ne-ai mancat!
Ca vrei s-ajungi la Putere,
Ce plange Roman, mai, nene!
Sa pui mana pe Ciolan,
Dar Basescu-i NAMBAR UAN!

×
Subiecte în articol: editorial ne-ai