Nicolae Danilă este un nume respectat în lumea bancară şi academică. Şi-a asumat decizii executive la conducerea celei mai mari bănci comerciale româneşti - BCR; a fost legat în ultimii ani de evoluţiile din Banca Centrală şi, în paralel, şi-a susţinut demersurile concrete cu o bogată activitate academică. Acest aspect al performanţei este legat însă nu de teorii lansate din turnul de fildeş, ci de studii şi analize angajante care deschid calea dezbaterii practice a măsurilor pentru decidenţii din sistemul financiar-bancar şi politic.
Volumul „Fereastra de oportunităţi şi provocări pentru România”, subtitrat cu modestie „Idei exprimate în perioada 2009-2014”, ilustrează perso-nalitatea bancherului care propune o viziune coerentă pentru problema stringentă a recuperării decalajelor accentuate de criza din anii 2008-2010.
Analiza critică a autorului arată că România a acţionat decuplat de starea de jure de membru al Uniunii Europene, fără să fructifice beneficiul de suveranitate naţională în politica monetară şi fiscală. Ca atare, oportunităţile care au acompa¬niat criza au fost ratate.Riscul este să ne decuplăm acum şi de grupul Polonia, Cehia, Ungaria, Slovacia, pentru a fi „retrogradaţi” în ceaţa balcanică. Acordurile cu FMI şi UE au importanţa lor, dar respon-sabilitatea totală a rezultatelor este locală. Urarea de final se adresează nu doar cititorilor - Să fim sănătoşi!
Volumul a apărut la Editura Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, for ştiinţific în care prof. dr. Nicolae Danilă este preşedintele secţiei de Ştiinţe Economice.