x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale O provocare: absenţa opoziţiei

O provocare: absenţa opoziţiei

de Gheorghe Voicu    |    06 Iun 2012   •   13:25

Se prefigureaza o situatie greu de anticipat cu doar cateva luni in urma: USL se pregateste sa preia puterea cu o majoritate absoluta. Asa cum s-a intamplat in 1990, cand FSN-ul a concurat, practic, singur la alegeri. Normal, altele erau conditiile de atunci, la scurta vreme dupa prabusirea regimului comunist. De ce s-ar intampla acum la fel? Guvernarea cinica si inepta a PDL-ului, ambitiile lui Traian Basescu au dus electoratul intr-o zona in care, se pare, nu are de ales.

Alegerile locale de duminica pot da startul acestui proces de USL-izare a puterii din Romania. Noua lege electorala, dar si capacitatea de a evita erorile majore pana la alegerile parlamentare pot conduce la o acaparare absoluta a parghiilor puterii de catre alianta social-liberala. O asemenea evolutie n-ar trebui sa mire: e reflexul instinctiv al unei populatii tratata de fosta putere cu dispret si cinism.

Problema e alta: cum vor evolua lucrurile dupa aceea? Sa ne uitam la Ungaria. Aici, partidul lui Orban n-a stiut sa gestioneze puterea acordata de electorat. Nationalism desuet si revansard, politici economice naive, ideologie, multa ideologie prafuita si paguboasa, politica agresiva fata de Occident – iata ingredientele care au dus la un esec dureros.Putin probabil ca USL va repeta aventura FIDESZ-ului, dar intrebarea e alta: se uita cineva la experienta Ungariei? S-a dovedit ca puterea corupe, iar mecanismele de exercitare ale acesteia duc la rezultate monstruoase. Stie USL sa aplice aceste mecanisme? Exista un plan de rezolvare a problemelor economice? Aici e cheia succesului viitoarei guvernari: solutii viabile pentru problemele economice.

Dar mai exista o provocare: absenta opozitiei. UDMR-ul? Va fi multumit sa-si conserve o parte din privilegii si asta in varianta, chiar necesara, de a nu mai intra la guvernare. Partidul Democrat Liberal se afla, deja, intr-o stare de colaps. Probabil ca in perioada de dupa alegeri va cunoaste tot felul de batalii interne.

Altceva? Deocamdata, mai nimic. "Initiativa' lui Razvan Ungureanu nu pare sa intruneasca conditiile vreunei reusite. Cam in aceeasi situatie se afla si Noua Republica a lui Mihai Neamtu. Cele doua grupari politice, destul de inconsistente la aceasta ora, comit si o eroare de pozitionare greu de explicat: se raporteaza, cu un usor aer de subordonare, la Traian Basescu. De aici si marele mister: de ce sa-ti iei drept reper un politician cu o imagine atat de proasta in ochii unui electorat pe care vrei sa-l cuceresti? Oricum, si Noua Republica, si "Initiativa' starnesc, deocamdata, doar curiozitate si nimic mai mult.

Si atunci, cine se va opune USL-ului? Pare un paradox: chiar propriu-i electorat. Orizontul de asteptare al populatiei este atat de mare incat USL va intampina serioase probleme cand va incerca sa explice ca nu se poate rezolva totul peste noapte. Iar electoratul va trebui, evident, sa aiba rabdare. Dar va avea?

×
Subiecte în articol: editorial