x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Pisicuţa ia avans

Pisicuţa ia avans

de Sorin Roşca Stănescu    |    15 Feb 2013   •   13:32

Asa a fost. Mai repede decat imi imaginam, Traian Basescu a iesit la bataie. Evident, de partea pisicutei. Buldogul incepe sa piarda puncte chiar inainte de deschiderea propriu-zisa a jocului. Cu influenta pe care inca o mai are in PDL, Basescu o poate impinge pe Udrea spre victorie. Dar devine vizibil si un atu neasteptat al lui Vasile Blaga.
   
Joi seara, Traian Basescu a mai creat o norma constitutionala. Definind ce intelege el si ce ar trebui sa intelegem si noi din rolul de arbitru al presedintelui. Ce inseamna neimplicarea sa politica de partea unuia sau altuia dintre partide? Inseamna, spune Traian Basescu, ca presedintele sa nu voteze. Este, asadar, suficient ca el sa nu voteze la alegerea viitoarei conduceri PDL pentru a avea garantia ca nu e implicat politic. Ca sa vezi! Dar cu acest prilej, el s-a pronuntat si asupra favoritei. Si astfel am aflat ca ii acorda intreaga sa sustinere pisicutei. Cu singura conditie ca aceasta sa coboare de pe tocuri. Sa vina pe pamant.
   
In ceea ce priveste viitorul PDL, patru mi se par precizarile extrem de importante facute de locatarul de la Cotroceni. Prima este ca decaderea PDL il ingrijoreaza. Iar decaderea vine din comportament. Iar comportamentul PDL este tipic FSN. Acest lucru, in conceptia lui Basescu, trebuie schimbat. Iar schimbarea, si acum ajungem la a doua precizare, o va produce o noua echipa de conducere. Deci cea actuala, condusa de buldog, nu e buna. Pleaca buldogul si vine pisicuta. A treia precizare ii vizeaza pe asa-zisii intelectuali. Basescu apreciaza faptul ca acestia au stat mereu alaturi de el, inclusiv in garaj, dar crede ca ei nu sunt pregatiti pentru a prelua conducerea PDL printr-un reprezentant al lor mai carismatic, gen Monica Macovei. Asa ca-i sfatuieste sa-si vada de treaba. Intrucat, insa, i-au  dat telefoane, solicitandu-i intrevederi dar la care el nu a raspuns pozitiv, iata ca acum, in compensatie, ii va invita la Cotroceni. La o cafea si la o sueta. Printre ei, in mod straniu, l-a inclus si pe deputatul PSD Sebastian Ghita, patronul Romaniei TV. A patra precizare are, insa, cel putin pentru mine, o mare importanta.
   
Care este aceasta a patra precizare? Traian Basescu a devoalat tehnica folosita de buldogul Vasile Blaga pentru a-si maximaliza sansele la Congresul PDL. Acesta, abil organizator de partid, sub diferite pretexte, a demis multe capete locale de conducere ale partidului. Numind conduceri provizorii. Si tinandu-i in sah pe noii sefi pana dupa Congres. Viitorul acestora depinde de rezultate. Daca Blaga va castiga, aceste conduceri vor deveni permanente. Asadar, sunt interesati sa trimita la Congres delegati pro Blaga. Este un as in maneca acestuia, care o defavorizeaza in mod cert pe pisicuta. Poate tocmai din acest motiv, Traian Basescu a tinut sa sara atat de repede in sprijinul ei, ridicandu-i in slavi calitatile politice.
   
In viteza, cel care ocupa abuziv functia de presedinte a tinut sa precizeze ca toti parlamentarii au fost verificati si ca niciunul nu este informator sau ofiter acoperit. O asigurare la fel de corecta ca si cea conform careia Romania nu a tinut prizonieri teroristi.

Sursa: CorectNews

×