x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Portret de terorist

Portret de terorist

de Maria Coman    |    24 Mar 2016   •   07:10
Portret de terorist
Sursa foto: Robert Chirileanu

Teroriștii de acum, din Belgia, sunt ăia de vând genți Gucci la 15 euro 3 bucăți, pe scări la Notre Dame. Sunt ăia de fluieră după femei pe stradă că au fuste scurte. N-au nicio legătură, teoretică, cu islamul sau cu credința. Dar tocmai pentru că n-au sunt și atât de ușor de convertit și de adus pe "linia cea dreaptă a cauzei". Habar n-au cum e în țările de unde vin părinții sau bunicii lor, nu înțeleg, probabil, de ce milioane de oameni fug de acolo, dar își doresc distrugerea Occidentului. Nu au în ce să creadă și, atunci când li se oferă pe tavă un scop, devin arme perfecte. Plus internetul care îi ajută să își întărească fix acele convingeri proaspăt dobândite.

Un raport recent făcut de francezi arată că „publicul-ţintă” al racolatorilor este alcătuit din adolescenţi cu vârste cuprinse între 15 şi 21 de ani, din familii cu venituri medii, din clasa mijlocie, în general atee.

Sunt tineri, sunt izolaţi, sunt la vârsta la care sunt cei mai vulnerabili. Aşa că sunt uşor de înrolat şi uşor de convins.

Atacatorii de la Bruxelles erau cunoscuţi poliţiei, pentru infracţiuni minore. Poate când le-au văzut pozele, unii anchetatori şi-au zis, vai, dar îi ştim, ăştia-s ăia de vindeau ştergătoare la semafor. Şi atacatorii de la Paris erau cunoscuţi şi aflaţi în evidenţă. Şi, cu toate acestea, nu a fost suficient. Pentru că supravegherea nu e suficientă. Cei care fac asta au nevoie de educaţie, au nevoie de alt mediu, pentru că realitatea lor e distorsionată. Câtă vreme nu le va fi oferită, vor fi mereu o pepinieră îndestulătoare.

×