x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Povestea santajului

Povestea santajului

de Sorin Roşca Stănescu    |    21 Ian 2013   •   15:54

Va amintiti? In urma cu mai mult ani, eram marele santajist. Ma mitraliau in serie. Primul a fost Traian Basescu. Acesta a afirmat ca l-as fi santajat in legatura cu Dinu Patriciu. A urmat Evenimentul Zilei. Santaj pentru a obtine publicitate. Si, mot, si domnul Adriean Videanu. L-as fi santajat pentru chioscuri de ziare. Asemenea atacuri au fost sustinute de un intreg cor de lingai basisti. Eram pus la stalpul infamiei. O rusine a presei. Apogeul a fost atins de acuzatia de santaj a sefului ANI de atunci, Catalin Macovei. Si pe el il santajasem, ca sa obtin informatii despre lideri PDL. Ei bine, praful s-a ales din toate aceste acuzatii. Cum? De ce? Si care ar putea fi consecinta?
   
Am castigat definitiv si irevocabil si procesul impotriva lui Adriean Videanu. L-am dat in judecata pentru ca m-a acuzat de o infractiune extrem de dezonoranta pentru orice persoana. Si mai ales pentru un jurnalist. Si mai ales pentru o persoana care a condus trusturi de presa. Prejudiciul de imagine a fost imens. Puteam sa-i cer lui Videanu, ca despagubire, luna de pe cer. Dar nu am procedat asa. Eu am solicitat doar instantei sa-l oblige pe parat, daca eu voi avea castig de cauza, sa publice pe cheltuiala proprie, in patru ziare, hotararea definitiva. O nimica toata. O minima reparatie. Au trecut cateva luni de atunci. Adriean Videanu se face ca ploua. Ignora cu buna stiinta o hotarare definitiva si irevocabila a unei instante judecatoresti. De aceea, il voi executa silit. Cu ajutorul casei de avocati George Papu. In cele din urma, va fi silit sa respecte legea. Dar eu, pana la urma, ce voi avea de castigat?

Pentru a raspunde la aceasta intrebare, ma intorc la alt proces castigat. Tot pentru ca am fost acuzat de santaj. Impotriva trustului Ringier. Cel care a editat, pana cand a vandut ziarul, Evenimentul Zilei. Nici trustul Ringier - desi aveam pretentia ca, provenind din randul statelor europene civilizate, intelege sa respecte cu strictete legile statului roman - nu s-a grabit sa se conformeze. Si trustul Ringier a fost executat silit. Si, pana la urma, dupa aproape sase ani, a fost silit sa publice, pe cheltuiala proprie, hotararea judecatoreasca in mai multe ziare, inclusiv in Evenimentul Zilei. Uriasul prejudiciu de imagine pe care l-am suferit in urma calomniei nu a fost, totusi, reparat in acest fel. Exista destul de multe persoane care au aflat din Evenimentul Zilei ca sunt santajist dar nu au aflat, tot din Evenimentul Zilei, ca acuzatia a fost nefondata iar trustul de presa a fost pedepsit. Din simplul motiv ca, intre timp, ziarul a pierdut multi cititori. Si presa scrisa a pierdut cititori. Iar televiziunile nu aveau de ce sa faca breaking news dintr-o informatie pozitiva. Asa cum s-a intamplat cand fusesem acuzat de santaj.
   
Si Traian Basescu, cum spuneam, a lansat aceeasi acuzatie. De fapt, a fost primul care a facut-o. In cazul lui, justitia nu a dovedit aceeasi celeritate. Nici pana azi procesul nu s-a judecat. Dar se va judeca.
   
In ceea ce-l priveste pe seful ANI, acesta a depus chiar plangere penala. I-a fost respinsa, cat timp acesta se afla in functie. De aceea, si eu am depus o plangere penala impotriva sa. Zace intr-un sertar la Parchet.
   
Aceasta este, pentru inceput, povestea santajului.

Sursa: CorectNews

×