
Nu doar scorul, dar şi alte amănunte pun sub semnul întrebării teza victoriei care se cere sărbătorită şi nu a eşecului care presupune măsuri urgente.

O gazetă serioasă indică în astfel de cazuri sursa. Amintind de faimoasele reportaje scrise de Caracudi pe o bancă din Cişmigiu, materialul din Oficiosul merită luat în serios doar pentru a dibui cine l-a susurat în urechile bucătăreselor de la Oficiosul. Judecînd după titlu şi după deznodămînt, susurătorul nu putea fi altul decît Vasile Dâncu, preferatul lui Traian Băsescu din PSD şi, urmare a acestui fapt, personajul pozitiv, Mitrea Cocor, al presei prezidenţiale.
Adepţi ai gazetăriei de date exacte, n-avem ştire de vreun asemenea început de dezbatere serioasă în PSD în chestiunea rezultatelor obţinute la scrutinul pentru locale.
Şi nici n-ar fi posibilă o scînteie măcar de dezbatere.
La nivelul conducerii PSD domneşte o euforie amintind de cea provocată de injecţia cu droguri. Liderii formaţiunii sînt convinşi şi încearcă să ne convingă că nu e nevoie de o analiză urmată de măsuri severe, în genul celor adoptate recent de Delegaţia Permanentă a PNL. Locul analizei l-ar putea lua foarte bine un chef sau, mă rog, o sîrbă, ca în finalul „Scrisorii pierdute“. Pentru că – zic liderii PSD – partidul a obţinut o victorie la scrutinul pentru locale. Şi nu numai ei zic, dar şi întreaga noastră presă de atitudini şi impresii.
S-ar cuveni însă să ne întrebăm:
De unde şi pînă unde victorie?
La votul politic, cel pentru consilierii judeţeni, PSD a obţinut 32,44%. Pentru a vorbi despre o victorie şi – prin asta – pentru a refuza analiza severă, urmată de măsuri drastice, se cuvine a vedea criteriile de apreciere.
Am putea vorbi despre o victorie prin raportare la scrutinul din iunie 2004. În iunie 2004, PSD a obţinut 32,71%. Chiar dacă între cele două rezultate e o mică diferenţă, trebuie să amintim un adevăr:
În iunie 2004, PSD se afla la capătul a patru ani de guvernare. Care guvernare erodează. Iar în cazul celei a PSD, erodarea a fost mult mai mare, dacă ne gîndim la scandalurile de corupţie care au marcat-o.
În iunie 2008, PSD se află la capătul a patru ani de Opoziţie. O Opoziţie de Stînga la o guvernare de Dreapta, şi încă una ultraminoritară. Ar fi fost de aşteptat ca PSD să obţină un scor mult superior celui din 2004. A obţinut – din cîte se vede – unul sub cel din 2004.
Nu doar scorul, dar şi alte amănunte pun sub semnul întrebării teza victoriei, care se cere sărbătorită, şi nu a eşecului, ce presupune măsuri urgente. În 2004, scorul PSD de la votul politic din iunie trebuie raportat la cel înregistrat de al doilea partid clasat: PNL. Formaţiunea liberală a obţinut 15,99%. Aproape jumătate decît PSD. În 2008, partidul concurent, PD-L, s-a clasat înaintea PSD, cu 32,87%. La scrutinul parlamentar din 2008, PNL şi PD s-au prezentat într-o Alianţă, cu numele de D.A. Aceasta a obţinut 31,33% la Camera Deputaţilor şi 31,77%, la Senat, cu aproape 2% faţă de suma PNL-PD la locale. La toamnă, PSD are a se confrunta cu un singur partid, PD-L, care ar putea obţine un procentaj asemănător celui de la locale. Întîia oară după 1990, partidul întruchipînd Stînga are un singur partid (şi nu o alianţă) care-l concurează.
Nu trebuie omis, de asemenea, un alt amănunt. În iunie 2004, cînd a obţinut un procentaj de 12,79%, PD era o formaţiune de Stînga. Şi totuşi, în aceste condiţii, de împărţire a electoratului, PSD a obţinut 32,71%. La parlamentarele din acest an, PD-L se va prezenta ca un partid de Dreapta. În iunie 2008, deşi a împărţit electoratul cu PNL, PD-L a obţinut 32,87%. Cele două formaţiuni de Dreapta au un procentaj de 54,19%. Concurînd singur pe partea Stîngă, PSD s-a situat la nivelul de 32,44%. De precizat că în 2004, o altă formaţiune cu electorat de Stînga, PRM, a obţinut 8,10%. Anul acesta, partidul lui C.V. Tudor abia a smuls 1,07%. E limpede că voturile PRM n-au mers la PSD, ci la PD-L.
Vladimir Ilici Lenin şi-a intitulat un faimos articol: Ameţeală în urma succesului.
La PSD putem vorbi despre ameţeală în urma unor false succese.
Citește pe Antena3.ro
