Guvernul mai lanseaza un proiect de lege extrem de controversat, care va bulversa un domeniu si asa mult prea agitat de taraganarea deliberata a solutionarii, vreme de 23 de ani: retrocedarea bunurilor confiscate ilegal de fostul regim comunist. Am spus "deliberat taraganata", pentru ca in fapt, in tot acest timp si sub toate guvernarile succesive, s-a facut jocul unor cercuri de interese, chiar al unor grupari mafiote in care s-au imbarligat de-a valma edili cu politicieni, magistrati cu samsari, cel mai adesea pagubiti ramanand tot adevaratii proprietari, nevoiti sa-si cedeze pe nimic drepturile aflate in litigiu unor escroci care aveau si au legaturi veroase prin primarii sau instante.
S-au construit astfel, si pe aceasta cale, averi uriase, palate, vile , paduri si chiar parcuri ajungand pe mana unor profitori ai acestei lalaite tranzitii. Deopotriva, in cazul locuintelor, victime au fost si nenumarati chiriasi, unii deveniti legal proprietari, in virtutele Legii 112, care s-au pomenit aruncati in strada nu atat de vechii proprietari, cat de gastile care intrasera in posesia juridica a proprietatilor, prin vanzari disperate si chiar silite de drepturi de catre titulari.
Guvernul incearca, dupa cum sustine, sa incheie acest dubios si indelungat proces de restituire, desfiintand retrocedarile in natura si admitand ca statul sa desdauneze proprietarii cu doar 15% din valoarea reala a bunului imobil, in plati esalonate pe 10-12 ani, argumentandu-se ca astea si nu altele sunt posibilitatile financiare ale statului in acest moment. E lesne de imaginat ce mans cereasca va fi, pentru firmele de evaluare, aceasta operatiune si ce matrapazlacuri se vor face. Fie spus, in alte tari foste comuniste (Ungaria e cel mai graitor exemplu), chestiunea a fost rezolvata inca de acum 20 de ani, fostii proprietari fiind despagubiti cu sume care, indiferent de valoarea imobilului, nu au depasit cateva zeci de mii de dolari.
Mai ales in cazul autenticilor proprietari, cati mai sunt in viata, masura pare a fi o noua nationalizare si, indeosebi prin esalonarea platilor, data fiind varsta majoritatii beneficiarilor, o noua nedreptate. Dar noua legislatie - sa amintim ca, dupa numeroase sentinte contra statului, CEDO a dat termen Romaniei sa rezolve o data pentru totdeauna problema, adoptand o lege in acest sens - litigiile nu vor inceta. Numeroase dosare se afla in prezent pe rolul instantelor jdecatoresti, multe vizand imobile in care functioneaza institutii de mare interes public.
Chiar in aceste zile, la Cluj se petrece un abuz inimaginabil. Palatul Muzeului de Arta (circa 13.000 de bunuri de mare valoare) a fost retrocedat in natura, prin hotarare judecatoreasca definitiva, mostenitorilor contelui Banfi. Statul, primaria n-au catadicsit sa-l rascumpere, mostenitorii n-au bani si nici nu sunt interesati sa-l restaureze, iar bunurile de patrimoniu national vor fi inghesuite in lazi si aruncate in cine stie ce magazii, ori vor fi distruse sau furate, municipalitatea "neavand solutii" practice. Tot judecatorii au decis deunazi si la Focsani retrocedarea sediilor a patru gradinite, de unde copiii vor fi evacuati.
Este de asteptat ca o avalansa de procese de acest gen aflate pe rol sa fie grabnic solutionate discutabil, pro causa, pana la dezbaterea si adoptarea noii legi - sau chiar sa continue si dupa aceea - in detrimentul unor interese publice certe, bulversandu-se activitati sociale si culturale pentru a caror sustinere guvernantii nu sufera de insomnie.