Din '90 încoace populaţia unui oraş cu peste 60.000 de oameni - cu mic, cu mare - a dispărut de pe harta României în accidente.
Insecuritatea rutieră este la tot pasul. Despre civilizaţie, respect şi educaţie se vorbeşte tot mai rar. Mitocănia, agresivitatea şi violenţa au luat de mult locul acestora. În fiecare zi şi în fiecare week-end, zeci de familii sunt îndoliate, sute de oameni nevinovaţi mor, ori ajung la spitale.Privind un clasament al severităţii accidentelor rutiere, observăm că în Europa, în medie, dintr-un număr de 42 de răniţi grav moare un singur om. În Anglia, unde siguranţa rutieră este una dintre cele mai dure din lume, moare un om la 92 de răniţi grav. În Romania, din trei răniţi grav, unul moare! Cu alte cuvinte, pe drumurile noastre impactul dintre autovehicule - de cele mai multe ori frontal - este deosebit de violent, iar şansele de supravieţuire sunt foarte mici.
Aşadar, ce avem de făcut pentru a supravieţui, totuşi? Autorităţile nu ne oferă soluţii; drumuri sigure nu avem, o autostradă europeană nu vom avea curând! Douăzeci de ani irosiţi degeaba! Trist şi dureros, dar aici suntem! Ce ne-a rămas? Să ne ajutăm între noi, să ne ajustăm comportamentul, să ne respectăm mai mult, să crească responsabilitatea fiecăruia pe drumul public.
Jurnalul Naţional va încerca - în perioada următoare - să afle dacă, în primul rând, cel de la volan percepe riscurile care îl înconjoară, dacă e conştient că trebuie să-şi schimbe atitudinea în trafic, dacă ştie că circulă pe cele mai nesigure drumuri de pe continent.
Clasamentul insecurităţii rutiere ne arată cât suntem de vulnerabili, cu toţii şi fiecare în parte. Uneori, parcă, în faţa ochilor ne apare o junglă, iar fiarele se întrec între ele pentru a-şi demonstra puterea, întâietatea şi orgoliile.
De aceea, mă adresez cu speranţa şoferului aflat în această junglă, unde cei mai tari trebuie să "învingă" cu orice preţ şi care poate muri chiar mâine: gândeşte-te de două ori înainte să depăşeşti şirul de maşini aflat în faţa ta, care te enervează! Când vrei să "dai blană", apăsând fără milă pedala acceleraţiei, pentru a vedea în câte secunde cele trei cifre care încep cu "2" sunt atinse, mai bine gândeşte-te câte secunde de viaţă ţi-au mai rămas!
Îţi aminteşti cum ai învăţat că trebuie să abordezi o curbă? Când eşti într-o curbă strânsă, cu marcaj dublu continuu şi vrei să depăşeşti, consideră că ai în stânga ta Marele Zid Chinezesc prin care nu poţi trece.
Nu este "cool" să agresezi cu luminile şoferii din faţa ta, depăşindu-i chiar şi pe contrasens, pentru că ai mai mulţi cai-putere sub adidaşi! Cu siguranţă, performanţele maşinii tale au fost testate de specialişti pe circuite.
Te-ai întrebat vreodată dacă în schimbul adrenalinei pe care o afişezi, riscul pe care ţi-l asumi nu e începutul ultimului drum? Şi-ţi mai spun un secret: prioritatea ta, uneori trebuie să o cedezi colegului de drum neatent şi când o ai, după toate manualele şi legile din lume! Gândeşte-te că nu conduci în Anglia şi nici măcar în Europa civilizată, ci pe drumurile cele mai nesigure... din Europa. În ţara ta!
Gândeşte-te dacă nu cumva vei fi unul din cei trei accidentaţi grav, care nu va mai putea fi salvat!
Gândeşte-te...
P.S. - Sper, totuşi, în îndemnul meu din titlu (CITEŞTE AZI!) şi mai sper că scrisoarea mea va fi ajuns la timp adresantului.
P.P.S. - În week-end-ul trecut 26 de oameni şi-au pierdut viaţa în accidente...
Citește pe Antena3.ro