x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale “Seismul eurosceptic”, o lectie delicata pentreu Europa

“Seismul eurosceptic”, o lectie delicata pentreu Europa

de Valentin Leca    |    02 Iun 2014   •   21:05

Primavara europeana din 2014 va ramane fara indoiala un punct de referinta in evaluarea  viitoarelor evolutii de pe batrnul continent. Este adevarat, aceasta primavara se deosebeste de cele arabe dar are si un punct comun incecarea de instaurare a unei alte ordini. Cum vor reusi nici eurosceptici si nici extremisti nu isi pun problema  pentru ca acum – dupa cum spunea Angela Merkel – important este castigarea a cati mai multor adepti ( alegatori ).

Ce este profund ingrijorator este ca totul vine intr-un moment greu pentru Uniunea Europeana . Securitatea Uniunii este amenintata de evenimentele din Ucraina iar rezultatele alegerilor europene au pus, cum se spune “ capac “ unei situatiei bulversate de criza economica si de neimplinirile economice.

Ce arata aceasta situatie este  faptul ca , constructia europeana are probleme structural aparute chiar intr-un stat fondator , cazul Frantei si in state fondatoare cu vechime. Mesajele extremiste  au gasit  aderenta la alegatori din tari bogate europene si asta in conditiile in care Europa se dorea sa fie unita in fata dificultatilor exterioare.Din iunie, Parlamentul European va avea ,totusi, o majoritate moderata data de popularii de drepta, socialisti,liberali sau verzi –insa ponderea partidelor de extrema dreapta va creste semnificativ 

Rezultatele alegerilor pentru Parlamentul Europeana  -  apreciaza analistii  -au trimis o adevarata  unda de soc pe continent si asta nu pentru ca euroscepticii si antieuropenii au obtinut numeroase locuri in viitorul legislative european , ci in special ca au castigat chiar in inima Europei , Franta , Marea Britanie , Germania.

Succesul acestor grupari mediatizat dar si insotit de un” zgomot de fond “ bine dirijat a bruiat adevaratul semnal transmis de rezultatele generale ale alegerilor.

Dupa  britanicul “ Huffington Post “ Noua partide de extrema –dreapta au obtinut locuri in Parlamentul Europeana mentionand in prima linie Frontul National din Franta condus de Marine Le Pen. Fondatorul partidului Jean Marie Le Pen , sugera luna trecuta ca “ domnul Ebola” ar putea rezolva imigratia in trei luni in timp ce peste Canalul Manecii , formatiunea britanica UKIP jubileaza  in timp ce Europa vireaza la dreapta ( The Times ) iar liderul gruparii (“ un om care bea prea mult ,dar nu este rasist”- dupa aprecierea sotiei ) considera” Romania  o cale de solutionare a problemelor britanice “

Daca ne uitam intr-un ansamblu electoral european, imaginea are o distributie ingrijoratoare .Partidele nationaliste ,anti-europene,anti-imigranti .au prins electorat deloc de neglijat in Marea Britanie Franta , Danemarca Austria . In flancul sudic pe fondul saracirii populatiei” iese” extremismul de coloratura comunista , marcat in Grecia si Cipru iar in Spania si Portugalia extrema stanga creste in importanta, favorizand  relicvele unui trecut , comunismul , sa defileze in Cehia un Partid Comunist acreditat cu11%.

Practic dintr-un total de 751 europarlamentari , 72 vor proveni din extrema dreapta , iar 33 vor fi de la comunisti. Ceea ce este greu de explicat cum Franta ,tara fondatoare a Uniunii Europene si a doua economie a Europei a dat pe primul loc un partid de extrema dreapta,eurofob si xenofob, Frontul National,  depasind atat pe popularii de dreapta ,cat si pe socialistii presedintelui Hollande.Mesajul FN  este dominat de ura , rasism si dispret.Cum va rezisat fata de principiile UE  de construire a unei Europe unite si prospere? Tot mai delicat de raspuns.

Cineva sugera ca impacarea in noul parlament va fi posibila prin deschiderea si mentinerea unui dialog intre extremisti si restul .Dar cum in conditiile in care extema dreapta este mai mult extracomnitara decat intracomunitara si anti- imigratie  iar eurosceptici contesta ideia de Uniune Europeana sau politiciile acesteia , cazul UKIP .

Firesc se nasc intrebarile de ce s-a ajuns aici ? Inca din perioada ’90  perioada ratificarii Tratatului de la Maastricht , Uniunea trece de la implicarea economica la cea politica, perioada dupa care se simte o anumita  “ lipsa a legimitatii “ etichetata drept un “ serios deficit democratic” ,integrarea europeana  fiind caracterizata de o scadere a sustinerii publice .

Perioada a dat nastere conceptului de euroscepticism care avea sa influenteze, si inca de durata,  proiectul european . Uniunea Europeana incepe sa fie perceputa  un proiect politic prea complex  care creaza cetatenilor sentimentul departarii de institutii si de procesul de integrare.
Este interesant ca de atunci s-a sesizat o pierderii a increderi cetatenilor si s-a incercat  refacera acesteia . “ Planul D pentru  democratie,  dialog si dezbatere “  elaborat  de Comisia Europeana  a avut in vedere tocmai gasirea deficientelor democratice si a informatiilor principale pentru a localiza cauza si locul aparitiei si dezvoltarii euroscepticismului.
A crescut gradul de contestare a opiniei publice asupra politicilor Uniunii privind proiectul European.

×