x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Sistemul contra Cristianei Anghel

Sistemul contra Cristianei Anghel

de Sorin Roşca Stănescu    |    10 Mai 2013   •   13:46

Iniţial am avut intenţia ca astăzi să consacru demersul meu editorial sărbătoririi Zilei Monarhiei, iar titlul ar fi fost "Regele şi patria". Aş fi pus faţa în faţa două sisteme. S-ar fi văzut că sistemul în care trăim este mai mult ticălos decât bun. Dar cazul senatoarei Cristiana Anghel nu-mi dă pace pentru că, şi aici, este vorba tot de sistem. Un sistem care încearcă să o zdrobească. Şi nu e singura în acestă situaţie.  

Senatoarea PC de Dolj, Cristiana Anghel, ar fi putut fi, înainte de alegerile parlamentare din decembrie anul trecut, un om cât se poate de obişnuit. Un dascăl care se spetea muncind, pe bani puţini, pentru a aduce ceva mai multă lumină în mintea unor copii. Dar nu a fost să fie aşa. Cristiana Anghel a simţit că este ceva mai mult decât atât. Un om care are responsabilităţi faţă de Cetate. Faţă de întreaga comunitate. Faţă de naţiune.

Atunci când legile statului, şi în primul rând Constituţia, au început să fie grav încălcate sub regimul Traian Basescu, regim care încă nu a sucombat, atunci când printr-o fraudă parlamentară a fost promovată o lege pe care până şi Curtea Constituţională a gasit-o în neregulă, Cristiana Anghel a facut unul dintre cele mai mari sacrificii pe care le poate face un om pentru ceilalti. A intrat în greva foamei pentru saptezeci de zile. Se întâmpla în 2010. Acţiunea ei a stârnit, cum era şi firesc, un uriaş ecou. Şi reacţii pe măsura. A fost punctul de declanşare al unor demonstraţii împotriva regimului Traian Basescu care au cuprins întreaga ţară.

Cristiana Anghel a facut mult mai mult pentru victoria USL decât mulţi dintre corifeii acestei alianţe care astăzi beneficiază de numeroase onoruri, de înalte funcţii în stat, în partidele lor şi în Parlament. Anul trecut a candidat pe listele USL din partea PC. În Dolj. Într-un judeţ, până nu demult, băsist. Foarte puţini i-au dat vreo şansă. A ieşit senator din primul tur. Faptul că avem un Guvern Ponta 2, care beneficiază de o susţinere de 70 la sută din Parlament, i se datorează şi acestei doamne.

Ca parlamentar, Cristiana Anghel, se simte încă şi mai responsabilă decât atunci când era un simplu dascăl. Se luptă, aşa cum poate, pentru ca promisiunile USL să fie onorate. Este nemulţumită când se fac greşeli, când există abateri de la programul USL sau când guvernanţii devin cinici. Cristiana Anghel deranjează sistemul. Sistemul din care, din păcate, într-o oarecare măsură, prea mulţi reprezentanţi USL sunt parte.

Şi, astfel, ajungem în situaţia stranie în care premierul Victor Ponta, unul dintre corifeii USL, deranjat de criticile senatoarei, cedează nervos şi, arogant, exclamă: "pe cine nu laşi să moară, nu te lasă să trăieşti". Chiar dacă ulterior işi cere scuze, Ponta a dat semnalul. Iar sistemul porneşte ca tăvălugul împotriva senatoarei. Este dată afară dintr-o modestă camera de oaspeţi de la ASE în care statea pentru a nu pune Senatul să plătească exorbitantele costuri ale unui hotel, iar maşinăria ANI se pune în mişcare, doar-doar o va găsi incompatibilă. Sau în conflict de interese. Ca să o mânjească puţin, bravii inspectori ANI informează "pe surse" presa băsistă ca Anghel e luată în colimator.

Este o ruşine. Se repetă scenariul Mircea Diaconu. Dar de ce mă mir, de vreme ce până şi Dan Puric este atacat de acelaşi sistem!

Sursa: CorectNews

×