x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Spagatul Udrea

Spagatul Udrea

de Dorin Tudoran    |    11 Noi 2005   •   00:00

Acest Traian se joaca prea mult de-a Decebal pentru ca intr-o buna zi sa nu o baseasca

S-a spus ca revolutiile au prostul obicei de a-si sacrifica unii din cei mai buni fii. In Romania postdecembrista, aliantele democratice isi sacrifica unele din fiicele de mare nadejde. Prima alianta a sacrificat-o pe dna Gilda Lazar. Dar nu atunci cand a silit-o sa-si dea demisia din functia de purtator de cuvant al Ministerului de Externe, ci atunci cand a numit-o intr-o functie ce nu i se potrivea.

Alianta de azi o sacrifica pe dna Elena Udrea. In acelasi fel - nu cand o impinge la demisie, ci cand o propteste la Cotroceni intr-o functie ce nu i se potriveste. Aici inceteaza insa orice similitudine intre traseele voltaice ale doamnelor Lazar si Udrea. Cea dintai a decis cu intelepciune ca locul ei nu este in politica. S-a retras in management, unde azi are o carte de vizita impresionanta. Dna Udrea a hotarat sa ramana in politica, schimband doar "partidul de suflet" din mijlocul caruia arunca pe piata mediatica bombe si tiribombe.

Acum mai bine de doua luni, pe timpul incaierarii dintre presedintele Basescu si unul din fostii sai sfatuitori de taina, scriam urmatoarele: "Vremea lui Vraiste Voda e abia la inceput. Paharnicul Ulea nu poate lipsi din scena. Se pregateste spagatul Udrea". Pe langa niste mustrari aflate undeva intre imperial si prezidential, mi se atragea atentia ca nici nu ma pricep la pronosticuri. Totusi, spagatul s-a produs.

Aflata cu sufletul doctrinar inca in PNL, dna Udrea isi muta trupul partinic in PD. Spagatul trebuie ca e destul de dureros, daca vocatia liberala a dnei Udrea a fost vreodata una autentica si nu doar un pretext pentru ca dl Basescu sa-si mai plaseze inca un pion in PNL. Pregatindu-se sa devina, zice-se, purtator de cuvant al pedeilor, dna Udrea isi face deocamdata mana ca purtator de vorbe. Si ce vorbe!

Daca vorbele dnei Udrea sunt mari cat Bucegii, ideile sale despre coruptie si grupuri de interese sunt amuzante ca Babele. Ceea ce i se refuza dlui Dinu Patriciu - prezumtia de vinovatie, pana este dovedit vinovat - li se acorda partenerilor de afaceri ai dlui Cocos, sotul dnei Udrea, personaje asupra carora planeaza suspiciuni grave. Daca pot intelege logica afectiva a sotiei Elena, nu pot pricepe logica juridica a avocatei Udrea.

Cred ca dna Udrea nu este ceea ce, cu prea multa pizma si o jenanta doza de misoginism, insinueaza multi jurnalisti. Mai degraba poate fi odrasla spirituala a presedintelui. Dl Basescu pare incapabil sa inteleaga rolul grupurilor de interese si al grupurilor de presiune intr-o societate democratica. Presedintele confunda aberant acest rol cu zona infractionala sau chiar criminala in care se pot angaja asemenea grupuri. Numai ca nu doar astfel de grupuri pot sari parleazul dintre legal si ilegal.

Mentor si ucenica sunt deopotriva loviti de o cunoscuta meteahna: ce este legal si benefic pentru tara in ce fac "ai nostri" devine automat ilegal, criminal si strigator la cer in ce fac "ailalti". S-ar putea ca dl Basescu sa nu fie deloc un ignorant in ce priveste rolul grupurilor de interese si al celor de presiune intr-o societate democratica. Atunci, inseamna ca presedintele seamana confuzie din meschine si periculoase interese personale.

Pentru a fi credibila, cruciada dlui Basescu impotriva coruptiei are nevoie urgenta de clarificari conceptuale. Intre timp, presedintele ar trebui sa determine iesirea din spagat a dnei Udrea, ca nu o fi dansa chiar Jean-Claude Van Damme. Trebuie ca o doare intre pozele gen (aproape) Playboy si cugetarile tip (involuntar) Plai cu boi oferite presei.

Acest Traian se joaca prea mult de-a Decebal pentru ca intr-o buna zi sa nu o baseasca.
×
Subiecte în articol: editorial udrea