x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Tabloid

Tabloid

de Cristina Bazavan    |    31 Ian 2009   •   00:00

A fost gazda de talk-show-uri politice. A intervievat politicieni, declaraţiile obţinute de el au fost citate în campania electorală, a contat în lumea "celor mari", chiar dacă audienţa show-urilor lui nu era foarte mare.



Apoi a început să facă talk-show-uri tabloide. Crime. Pornoşaguri. Oameni dubioşi care-şi spun vedete. Scandaluri provocate. N-a mai fost apreciat în lumea greilor, dar a făcut audienţe cât cea mai tare competiţie sportivă.
E vorba despre Jerry Springer. E vorba despre Mădălin Ionescu. Culmea e că asemănările dintre ei nu se opresc aici: pe nevestele lor le cheamă Mihaela. E o coincidenţă, desigur, dar e un amănunt, din acela de tabloid, care vă face să zâmbiţi în timp ce citiţi.

Springer a făcut o parte din istoria televiziunii americane; cu toate scandalurile şi aranjamentele lui, cu toţi nebunii aduşi în studio. A ajuns să fie citat în filme, să fie actor, să i se transmită emisiunile şi în alte ţări. Desigur că Mădălin Ionescu nu va avea norocul lui, dar istoria se repetă, în formă românească, la 18 ani distanţă.
Pe mine mă scot din minţi emisiunile lui Ionescu şi Capatos. Mi se ridică părul în cap şi mă zburlesc: cum pot oamenii ăştia să facă o asemenea aiureală? Sunt educaţi, au citit câte ceva, au bun-simţ şi o viaţă decentă. Cum pot să stea serioşi în faţa lui Tarky sau a Nichitei şi să-i intervieveze ca şi cum ar afla de la ei lucruri care vor schimba starea naţiunii ori ne-ar umple de speranţe şi de fericire? (Mi se pare că Măruţă poate să doarmă ceva mai liniştit pentru că are mai mulţi invitanţi muzicanţi care vorbesc pe limba lor despre muzica lor.)

Ştiu că e foarte greu de făcut un talk-show tabloid şi ştiu că, din păcate, nu există altă cale. Nu merge teoria aceea cum să-i educăm pe telespectatori, cititori. La revista pe care o conduc am aflat pe pielea mea că un interviu cu una dintre cele mai mari arhitecte românce care lucrează cu celebrul Philippe Stark, Anda Andrei, n-a fost citat niciodată în presă, în timp ce părerile Simonei Senzual despre iubire (expuse ironic de noi, în forma în care ea le-a glăsuit) i-au ocupat două minute lui Mircea Badea. Publicitate bună pentru care n-am plătit nimic, n-am dat nici măcar un telefon.

O audienţă o cere pe alta, un nume care vinde bine într-o parte, vinde bine şi în cealalată parte. Nu e vorba de cerc vicios, ăsta e drumul drept, sigur, către audienţă. Se întâmplă la noi, cum s-a întâmplat peste tot în lume.
Şi-am mai descoperit ceva: vedetele acestea de tabloid sunt cele mai disciplinate, cele mai paroliste, cele mai bine aşezate pe picioarele lor când e vorba de a face
business în media. Poate pentru că aceasta este singura lor formă de exprimare profesională. Habar n-am.

Dar, din punctul acesta de vedere, îi înţeleg şi pe Capatos şi pe Ionescu când se bazează pe asemenea invitaţi: nu dau ţeapă.
Asta nu mă împiedică să nu remarc că genul de informaţii de care ne oripilam când auzeam că au fost difuzate de OTV în urmă cu maximum doi ani, acum sunt citate, provocate, difuzate de celelalte televiziuni ca şi când nu noi am scuipat către Dan Diaconescu, numindu-l Satana.

P.S. AXN difuzează în fiecare duminică de la ora 21:00 serialul Tabloid (Dirt), despre lumea crudă din spatele ştirilor de scandal.

×
Subiecte în articol: editorial