x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Traian Băsescu îşi adună pisicuţa şi pleacă

Traian Băsescu îşi adună pisicuţa şi pleacă

de Sorin Roşca Stănescu    |    24 Mar 2013   •   17:20

Nu există declaraţie de dragoste mai frumoasă. Fireşte, de dragoste politică. Mai frumoasă decât cea pe care Traian Băsescu i-a facut-o Elenei Udrea. De dragul ei, el se desparte definitiv de ditamai partidul politic. Şi de vechiul partid, PD, şi de noul partid, PDL. De partidul la care venise în aceeaşi zi cu tot sufletul. Şi cu toată dragostea. Buldogul devine, astfel, duşmanul sau de moarte, în timp ce pisicuţa, adunată de pe jos, va fi dusă, probabil plocon, în noul partid de suflet al aceluiaşi Băsescu, partidul lui MRU. Care a parazitat numele şi istoria Alianţei DA.

Învinsă politic dar copleşită de iubire, Elena Udrea se mai alintă puţin. Printr-o contestaţie. Scrisă. La care aşteaptă răspuns scris. Eventual, pentru proces. În timp ce Blaga îşi savurează victoria amară. Şi-şi face ghiozdanul pentru DNA. Buldogul riscă să plătească cu libertatea hăituirea pisicuţei şi victoria sa politică.

Dar ce se întâmplă, dincolo de această poveste de iubire şi de ură politică, pe marea scenă a României, dominată, până una alta, de un USL care are o majoritate de 70 la sută, de un Guvern Ponta 2 aflat într-o relaţie de vicioasă coabitare cu Băsescu şi în care regimul acestuia din urma încearcă să supravieţuiască râcâind pereţii? Crin Antonescu s-a grăbit să pună sare pe rana viitorului fost partid PDL. Să salute victoria lui Blaga împotriva lui Băsescu, că de fapt asta s-a întâmplat, şi să declare că, în principiu, de acum încolo acest partid poate deveni frecventabil. Ce înseamnă asta? Înseamnă că liderul PNL - pâna una alta, singurul prezidenţiabil cu şanse reale - şi copreşedintele USL a sesizat ce urmează să se întâmple. Acesta este, într-un fel, un mesaj din viitor. După declaraţia belicoasă a lui Traian Băsescu - deh, dragoste cu năbădăi - PDL urmează degrabă, după ce s-a înfrânt în alegerile locale şi legislative, să se înfrângă şi să se frângă şi în propriul partid.

Oamenii buldogului vor rămâne cu acesta. Indiferent cât de puţini vor fi. Şi nici nu prea contează numărul. Pentru că, oricum, e vorba tot de o minoritate parlamentară. Şi tot de o minoritate în planul puterii locale. Mai bine un partid mic, mic de tot, dar vioi şi apt să o ia de la capăt. Sub bagheta din ce în ce mai puţin vrăjită a lui Traian Băsescu, o altă parte importantă din actualul PDL se va duce în scutecele gata pregătite de omul-unguent. Se vor numi, împreună, Partidul DA? Probabil. Şi tot probabil este că MRU se va da galant la o parte pentru a-i face loc la vârf doamnei Elena. Pentru că altfel, din nou, Băsescu s-ar putea sa semnalizeze dezamăgire, supărare şi gând de despărţire. Tot dintr-o pornire de iubire.

În loc să se bată două formaţiuni şi jumătate - jumătatea fiind de etnie maghiară -,  iata că USL se va trezi confruntată cu o mica haită de hiene.

Este limpede ca atât liberalii, cât şi pesediştii vor încerca să profite de această fragmentare spectaculoasă a opoziţiei. Asta ştim. Ceea ce nu ştim este cum anume, dincolo de achiziţiile pe care le-ar putea face cele două partide, vor reuşi ele împreună, în cadrul USL, să facă faţă cu succes unei noi configuraţii a opoziţiei, în care nici măcar Traian Băsescu, acum invins şi umilit în iubire, nu va mai fi ce-a fost odată.
Sursa: CorectNews

×