x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Tupeu de Cotroceni

Tupeu de Cotroceni

de Sorin Roşca Stănescu    |    24 Feb 2013   •   13:46

Cred ca trenul a deraiat. In acest sens, exista mai multe semnale cu un grad ridicat de certitudine. Intervenind brutal in campania interna din PDL, Traian Basescu da semne de oboseala. Si de brambureala. In ciuda faptului ca a reusit sa intoarca din drum cativa yesmeni pe care i-a asezat de-a dreapta si de-a stanga Elenei Udrea. Si chiar in ciuda interventiei fiicei sale, Elena. Iata ca Blaga, pana una alta, isi vede de drum. Si se afla la carma campaniei din PDL. Dar ultimul incident de deraiere a avut loc ieri. Cand Traian Basescu le-a scris liderilor USL si le-a facut o cerere absurda. Care, dincolo de incarcatura sa de maxim tupeu, este imposibil de realizat.

Utilizandu-si prerogativele pe care, prin vointa cetatenilor Romaniei, nu prea le mai are, in numele institutiei prezidentiale, pe care, politic, nu o mai reprezinta, Taian Basescu le-a trimis ieri liderilor USL o scrisoare, prin care le solicita nici mai mult, nici mai putin decat sa urgenteze numirea sefilor marilor parchete. Sa vezi si sa nu crezi! Carevasazica, cel care a fortat, dincolo de limita normelor legale, prelungirea mandatului lui Morar, cel care a refuzat sa aprobe propunerile ministrului Justitiei, Mona Pivniceru, cel care, foarte de curand, a solicitat, in numele unei asa-zise transparente, o procedura extrem de stufoasa de desemnare a sefilor marilor parchete, intentionand, prin aceasta, sa prelungeasca sine die mandatul lui Morar, iata ca acum bate din picior.

Si, in numele Mecanismului de Cooperare si Verificare, al primirii Romaniei in spatiul Schengen, ii solicita lui Antonescu, in calitatea sa de presedinte al Senatului si de copresedinte USL, si lui Ponta, acesta fiind prim-ministru si copresedinte USL, sa urgenteze instalarea noilor sefi ai marilor parchete. Sa nu stie Traian Basescu faptul ca nu Senatul Romaniei si nu USL se ocupa de selectionarea candidatilor pentru aceste importante posturi din procuratura? Si ca aceasta nu intra nici in atributiile premierului? Sa uite Basescu de la mana pana la gura? Sa uite ca tocmai a respins propunerile Monei Pivniceru?

De ce s-a adresat Basescu unde nu trebuie? De a facut-o public? Cu tam-tam? Chiar in ziua Congresului PNL? La prima vedere, motivul este ca ar intentiona, astfel, sa culpabilizeze USL pentru ceea ce el insusi a facut. Pentru violarea literei si spiritului legii, prin care este ingradit, in timp, mandatul sefilor marilor parchete. Si care obliga la schimbare. Si care impiedica perpetuarea lui Morar la carma vreuneia dintre aceste institutii. La prima vedere, am putea sa ne imaginam ca Basescu, inainte chiar de a le expedia aceasta depesa copresedintilor USL, a si tradus-o si a transmis-o lumii intregi. Pentru ca partenerii nostri euro-atlantici sa stie ca el vrea schimbarile si numirile dar ceilalti nu vor. Adica exact pe dos fata de realitate.

Cand spun ca Traian Basescu a deraiat, stiu ce spun. Este cu neputinta ca reprezentantii de la Bucuresti ai statelor cu care noi suntem parteneri sa nu cunoasca, in amanunt, situatia. Sa nu stie care este adevarul. Si cine este vinovat ca nu avem sefi ai marilor parchete.
 
SURSA: corectnews.com

×