x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Un cetăţean model

Un cetăţean model

de Cristian Crisbăşan    |    Cristian Crisbăşan    |    23 Dec 2011   •   21:00
Un cetăţean model

Pentru mine, timpul este mai pretios decat au­rul si devin fioros cand sunt obligat sa-l pierd din pri­cina altora. Unii fura timp din inconstienta, ne­­glijenta, naivitate, ignoranta sau prostie. Ro­ma­nul confunda simplu cu simplist si complex cu com­p­licat. Dar altii fura timp cu buna stiin­ta, ca sa faca bani din asta. De exemplu, func­tionarii. Daca vrei mai repede, 'dai un ban si stai in fata', nu?

Desi Internetul a explodat in tara asta, cand vi­ne vorba de servicii si functionarime – publice sau private – te trezesti jecmanit de timp. Si, in consecinta, de bani.
De ani de zile am aceeasi problema – cam de cand mi-am luat carnetul de conducere si am in­ce­put si eu, ca tot soferul, sa iau amenzi auto.

Legea spune ca poti achita doar jumatate din su­­ma, daca platesti amenda in 48 de ore. Ca sa faci as­ta rapid si sa pierzi cat mai putin timp, poti plati la orice oficiu CEC Bank, pentru ca la adminis­tra­­tiile financiare – cel putin in Bucuresti - este me­reu o aglomeratie infernala. Bun, te duci la CEC, platesti amenda si... nu, nu e gata. Descoperi ca oricum tot trebuie sa ajungi la administratia fi­nanciara sa dovedesti ca ai platit amenda! Si nimeni nu te avertizeaza despre acest... detaliu.

In Romania anului 2011, tara din Uniunea Europeana, cu consum imens de Internet si social-media, sistemele de computere ale serviciilor publice se afla tot in perioada preistoriei ciberneticii. Chiar daca ai platit amenda la CEC – deci ai bagat banii in buzunarul statului – asta ramane, in mod ciudat, un secret pentru autoritati. Si, dupa o vreme, statul iti trimite notificatri si somatii cum ca esti un contribuabil rau care nu-si plateste amenzile.

Cum este posibil ca odata ce codul tau nume­ric personal a intrat in sistemul computerizat odata cu achitarea unei amenzi auto, asta sa nu apara automat inregistrata on-line in sistemul servicului de taxe si impozite?
M-am trezit cu o somatie cum ca datorez sta­tului amenzi auto neplatite din 2009! Cum eu m-am obisnuit sa pastrez chitantele de la CEC, mi-am pierdut cateva ore sa le gasesc in hartoagele de acasa. Ghinion – din 3 amenzi, aveam doar 2 chitante de plata.

Si asa am fost nevoit sa pierd cateva ore, in Piata Amzei, intre DGITL sector 1 si CEC, ca sa demonstrez ca eu platisem acele amenzi chiar a doua zi, de fiecare data.

Atmosfera de la sediul DGITL este una exploziva. Daca ai nevoie de ceva adrenalina de un anumit tip si vrei sa te incarci, in mod pervers, de energii negative, te poti duce acolo sa citesti pe chipurile oamenilor de la ura, dispret, exasperare, dezgust, lehamite, indignare si umilinta, pana la cele mai crunte priviri asasine. Iar functionarii sunt pur si simplu exasperati de presiunea la care ii supune un management prost.

Inca mai completam formulare si mai facem copii dupa buletin, risipind tone de hartie. Am fost nevoit sa ma duc la CEC, sa fac cerere ca sa mi se elibereze – desi­gur, contra cost! – din arhiva o copie a chitantei prin care platisem o amenda acum 2 ani. Am pierdut o ora. M-am intors la DGITL unde am mai pierdut 2 ore ca sa fac copii la xerox, sa completez formulare si sa stau la coada sa depun dovezile ca eu sunt, de fapt, un cetatean model, care si-a platit amenzile la timp. Ceea ce va doresc si dumneavoastra!

×
Subiecte în articol: editorial