x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Un forumist cu personalitate:Danka

Un forumist cu personalitate:Danka

de Ion Cristoiu    |    26 Mar 2006   •   00:00
Un forumist cu personalitate:Danka

Un astfel de autor puternic conturat e cel care iscaleste cu nick-ul Danka. Are un obicei: se grabeste sa posteze primul la aparitia pe net a editorialului. Nu reactii scurte, superficiale, ci analize lungi, profunde. Pare ca si le concepe in timpul zilei, dupa care se pune pe as teptat aparitia unei noi editii online a comentariului meu zilnic. Cu freamatul cu care betivii inraiti asteapta deschiderea bufetului din sat. Obiceiul asta a starnit vii reactii de la ceilalti participanti la talk-show-ul de pe forum.

Dupa aproape trei luni de popasuri noapte de noapte pe forum, mi-a devenit familiara aceasta lume straina cititorului de varianta tiparita.

Ca orice lume, forumul editorialelor mele are deja cateva personalitati puternic conturate. Dupa viziunea asupra lumii. Dupa optiunea politica. Dupa stil. Ba chiar si dupa obiceiuri. Un astfel de autor puternic conturat e cel care iscaleste cu nick-ul Danka.

Are un obicei: se grabeste sa posteze primul la aparitia pe net a editorialului. Nu reactii scurte, superficiale, ci analize lungi, profunde.

Pare ca si le concepe in timpul zilei, dupa care se pune pe asteptat aparitia unei noi editii online a comentariului meu zilnic. Cu freamatul cu care betivii inraiti asteapta deschiderea bufetului din sat.

Obiceiul asta a starnit vii reactii de la ceilalti participanti la talk-show-ul de pe forum.

Cineva care si-a ales drept pseudonim electronic Sorin Rosca il ia la trei pazeste: "Bey, tov. Danka, nu te-ai saturat sa postezi primul? Esti caz unic in lumea medicala de specialitate (...) Inceteaza cu asfaltarea forumului! Sunt destui altii care se pricep la platitudini. Webmaster, ai mila de noi!"

Danka e insa prompt. Nu lasa nici o replica neamendata. Tine sa se explice. Serios, cum e si-n analize: "Eu am avut impresia ca este vorba despre un forum in care se dezbat editoriale si comentarii politice. Daca cineva vrea sa-l schimbe, atunci acel cineva este numai domnul Cristoiu.

Eu nu pot fi formator de opinie, decat in masura in care mai multi cititori sunt de acord cu opiniile mele, ceea ce nu cred ca este cazul, asa cum bine poti vedea pe forum. Eu scriu un comentariu sau, daca vrei, o opinie (chiar daca este mai elaborata) si atat. Cine vrea sa-l citeasca foarte bine, intotdeauna urmaresc si raspund la opiniile pertinente, iar cine nu vrea sa-l citeasca este bine din nou."

Credeti ca adversarii lui Danka se lasa? Nici vorba. Forumul e un spatiu al luptei care se ascute de la un minut la altul. Mai ceva ca lupta de clasa! Astfel ca sub nick-ul formatorului de opinie... de la scurtu, cineva ii pune piedica numitului sau, ma rog, numitei Danka, deoarece nici eu, nici forumistii nu ne-am lamurit daca e barbat sau femeie: "Stimabile(a) Danka, sincer acum nu vad de ce atata inversunare pe dezbateri politice?! Nu are importanta ce spun eu, si nici altii ca mine, dar bag seama ca dumneata ori esti, ori vrei cu orice chip sa-ti afisezi public veleitatile jurnalistice, parerea este una si editorialele... matale, sunt alta, nu ar fi mai bine daca te-ai intalni cu maestrul la o cafea?... ca deja devii penibila in inversunarea cu care astepti un nou contact pe forum, lasa-i nene si pe altii, ca nu esti formator de opinie (ori esti?)."

Danka nu cade in nas, cum ne-am astepta. Merge mai departe. Se scoala cu noaptea-n cap si reuseste s-o ia inaintea celorlalti. Mesajele sale continua sa fie primele pe forumul unui nou editorial. Politetea il constrange sa se justifice, asemenea unui ins care a intrat peste rand la bilete. Face, intr-un PS, o aluzie la un mesaj care-l lua peste picior, zicandu-i ca e menajera mea: "PS. Imi cer scuze fata de forumisti pentru ca am postat pentru a nu stiu cata oara in afara titlului articolului, dar daca tot sunt menajera domnului Cristoiu imi permit sa fiu mai nesimtita, dar vreau sa va spun ca imi doresc sa participati si voi mai activ la dezbateri pentru a putea sa ne formam simtul de analist si in felul acesta vom intelege mai bine ce se intampla pe scena politica".

Nu toata lumea il injura pe Danka. Sunt si forumisti care-i iau apararea. Cum ar fi, de exemplu, Americanul: "Eu nu ma pricep la politica si nu pot aprecia cine are dreptate sau nu in dezbaterile astea de pe forum. Citesc cu interes opiniile celor care scriu pe forum si chiar daca nu sunt de acord cu ele apreciez ceea ce se scrie, mai invat si eu cate ceva, si mai aflu ce se intampla prin tara.

Sunt insa si aceia care nu spun nimic, cum ar fi aceste loaze, schizofreni scapati de la spitalul de nebuni care se semneaza cu diferite nick-uri si care nu au nici o opinie, dar in schimb jignesc pe toata lumea. Acum le-a casunat pe Danka pentru ca in mod evident este o persoana inteligenta care este in stare sa aiba o opinie si atunci cand o exprima nu jigneste pe nimeni."

Sau cum ar fi subsemnatul, care-i citeste cu mare interes analizele, intrebandu-se, curios la culme: cine o fi Danka?
×
Subiecte în articol: editorial forum