x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Un oraş martir pentru liniştea altora

Un oraş martir pentru liniştea altora

de Valentin Leca    |    12 Oct 2014   •   14:24

Ceea ce se intampa zilele acestea la frontiera dintre Turcia si Siria, a capatat dimensiunea unui cosmar in care oameni nevinovati incearca sa fuga din calea mortii iar cei care ar putea sa opreasca calvarul, se concentreaza pe interese care nu au legatura cu viata si urmaresc un castig care nu poate fi strategic desi il proclama asa.Washingtonul a construit , de nevoie ,  un razboi dupa razboi in inima Levantului pe incearca sa-l domine in urma alcatuiri unei coalitii de peste 40 state, care desfasoara un razboi aerian, in timp ce pe teren jihadistii Statului Islamic avanseaza catre zone strategice intr-o “ veselie “ transformata in drame umane . Tragedia orasului sirian  strateg Kobane la frontiera cu Turcia,   incepe sa capete proporti catastrofale fara ca coalitia coordonata de SUA, sa desfasoare un plan de salvare, in primul rand a oamenilor care fug din calea urgiei cu sanse din ce in ce mai scazute de salvare.

Razboiul civil din Siria a impartit tara in sprijinitori ai presedintelui Bashar Al Assad ,rebeli , si acum jiadisti ai Statului Islamic care vor tot.Interesele fortelor externe incep sa devina si mai clare, Teheranul sprijina si este principalul aliat al regimului de la Damasc . Turcia priveste , nu fara interes , evolutiile  evenimentelor de la frontiera refuzand pana in acest moment o implicare terestra desi are acordul Parlamentului , in timp ce SUA preseaza pentru o asemenea interventie turca .

 Planul general american a sarit o etapa , salvarea oamenilor , incercand constituirea unei forte de  5000 de luptatori din opozitia moderata siriana in zona kurda si in spatii din Iordania. Toate acestea cu scopul declarat de mentinere a avansului si stoparea extinderi ISIL .Ceea ce se intampla in Kobane arata , din pacate , ca dimensiunea tragediei creste fara ca sa se treaca la actiuni ferme de stopare .

 Fara sa vrem ne aducem aminte despre dramele din Iugoslavia, oprite dupa cei interesati le-au lasat pana la momentul convenit lor , situatia din estul Ucrainei lasata deschisa pentru alte evolutii.

 Analisti militari au semnalat pericolul caderii orasului Kobane , jihadisti ar putea avea controlul unui teritoriu larg la frontiera care ar asigura strategic si actiunile din  Irak .

 Trimisul special al ONU in Siria, Staffan Mistrua, semnala fara mare efect comunitatii internationale,  posibilitatea de a asista din nou la imagini  intalnite dupa cucerirea de catre teroristi a unor localitati in Siria si Irak , daca nu se acorda ajutor consistent .Pana in prezent au fost ocupate peste 70 localitati in avansul spre Kobane, soldat pana acum cu moartea a 400 persoane, in timp ce refugiati ajunsi in Turcia au ajuns la 180000. In fata acestei situatii dramatice, Turcia pune conditii SUA, solicitand un sprijin mai mare pentru rebelii care lupta impotriva presedintelui Assad in timp presedintele Obama cere actiuni dure impotriva SI si “amnarea” luptei impotriva Damascului . Jihadistii au profitat, cu toate atacurile aeriene, si au inaintat pe strazile din Kobane lasand in urma masacre si tragedii umanitare. In fata acestei situatii, lumea priveste consternata si se intreaba : se urmareste oare amplificarea conflictului pentru o implicare mondiala ? Chiar daca ar fi asa , pretul distrugerii oamenilor este prea mare si cei care provoaca stiu asta.

×