x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Unii hăis şi alţii cea

Unii hăis şi alţii cea

de Sorin Roşca Stănescu    |    04 Feb 2013   •   18:15

Reprezentanţii USL, pe buna dreptate opăriţi de conţinutul faimosului raport al Comisiei Europene, s-au pregătit de zor s contraatace. La Bruxelles. Numai că, cu doar o zi înainte, Traian Băsescu le-a tras preşul de sub picioare. Declarând ritos şi cât se poate de oficial că raportul, în integralitatea sa, e bun. Din nou România vorbeşte pe două voci.

Un afront mai dur este greu de imaginat. Victor Ponta, în calitatea sa de premier şi de copreşedinte USL, s-a angajat să se lupte la Bruxelles pentru prestigiul României. Şi să le demonstreze birocraţilor Comisiei Europene, cei care au întocmit, după ureche sau, şi mai rău, în funcţie de ce le-au cântat unii şi alţii, un raport care conţine numeroase informaţii inexacte şi afirmaţii nedrepte la adresa statului român şi a unor instituţii ale acestuia, că s-au înşelat. Că trebuie să revină, fapt nemaiîntâlnit până acum, cu un nou raport. Şi, în general, că este timpul să înceteze acest experiment împotriva României şi Bulgariei. În acest moment, este greu de ştiut cât de decis era Victor Ponta să se lupte. Dar ceea ce este sigur este că Traian Băsescu, reprezentând instituţia prezidenţială, s-a grăbit să şteargă cu intenţiile USL pe jos. Pentru că el, utilizându-şi calitatea pe care o are, precum şi statutul conferit de infamul pact de coabitare, cel de unic responsabil în materie de politica externă şi în raport cu Uniunea Europeană, a absolvit documentul UE de orice păcat. Documentul este, în integralitatea sa, corect, a spus Băsescu, contrazicându-i astfel pe toţi oamenii politici şi pe toţi jurnaliştii care au demonstrat contrariul.

Ce să mai facă, în aceste condiţii, la Bruxelles, Victor Ponta? Cum ar mai fi posibil, în aceste condiţii, ca România să-şi apere demnitatea? Ce s-ar mai putea face pentru ca erorile grave din raport, precum şi unele concluzii şi indicaţii aberante să fie corectate? Cum ar mai putea acţiona autorităţile de la Bucureşti în sensul opririi acestui experiment făcut doar pe spinarea României şi Bulgariei? Şi prelungit la nesfârşit?

Suntem într-o situaţie absolut stranie. Pe de-o parte, există o majoritate de 70 la sută în Parlamentul României mai solidă decât oricând. Un guvern puternic, care are o susţinere de invidiat. Un cetăţean aflat în fruntea instituţiei prezidenţiale care, practic, a fost demis politic de către popor. şi, cu toate acestea, cetaţeanul îşi permite ca, în numele României, să-i aplaude la scena deschisă pe cei care au greşit faţă de acest stat, să-i umilească, tot la scenă deschisă, pe cei care încearca să apere demnitatea acestui stat şi, în acest sens, să pactizeze cu câţiva birocraţi de la nivelul Uniunii Eurpene care, în loc să transpire – fiindcă sunt plătiţi ca să transpire –, făcând eforturi de a înţelege în mod corect realităţile de la Bucureşti şi de a le pune, tot în mod corect, pe hârtie, prezentându-le nealterat opiniei publice europene, iată, încurajează respectivele autorităţi să persiste în greşeală.
Cine îi apără la Bruxelles pe cei 20 de milioane de români? Cine le apără demnitatea?
Sursa: CorectNews

×