x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale USL atacată de Robin Hood

USL atacată de Robin Hood

de Sorin Roşca Stănescu    |    10 Apr 2013   •   18:27

Taxa Robin Hood creează o noua fractură in USL. Premierul Victor Ponta intenţionează sa taxeze salariile mai mari de 1000 de euro. Este, conform opiniei sale, o contribuţie de solidaritate a celor cu venituri mai mari, faţa de cei cu venituri mai mici. În lume, unui asemenea procedeu i se spune taxa Robin Hood. PNL se opune iar Ponta le răspunde ţâfnos: “Daca se opun, să nu vină la rectificare”. Ce înseamna asta? Cum traducem opoziţia PNL şi replica premierului?

Taxarea diferenţiata a veniturilor este o politica anti-liberala şi nu face parte din nicio întelegere anterioara a liderilor USL. Mai mult chiar, ea contravine prevederilor programului care a asigurat victoria USL şi nici nu se încadreaza în vreun colţisor, măcar, al programului de guvernare.

Se pune intrebarea: de ce forţeaza Victor Ponta lucrurile? Este exclus că el chiar se gândeste la o taxa de solidaritate. Pentru că banii nu pleacă direct de la cei cu venituri mari către cei cu venituri mici, ci se duc la trezorerie. Unde se pierde urma lor? Omul sarac va rămâne tot sarac. Un prim raspuns raţional ar putea fi, deci, că Victor Ponta nu are bani suficienţi la buget. Şi încearca disperat să facă rost de ei. Dar s-a făcut un calcul chiar la nivelul Guvernului. Taxa Robin Hood, aplicată bugetarilor cu venituri de peste 1000 de euro, nu aduce la trezorerie nici zece milioane de lei anual. O nimica toată. O nimica toată care dovedeste, în primul rând, faptul că pătura celor cu venituri rezonabile, de 1.000 de euro pe luna, e cam subţire. Dar, în al doilea rand, avem astfel o dovadă că nici aducerea de bani la buget nu poate fi un argument real. Probabil că suma strânsa ar fi mai mare daca taxa Robin Hood ar fi aplicata si salariaţilor din sectorul particular. Teoretic. Pentru că, în realitate, dincolo de lovitura financiara data privaţilor, probabil că, în final, Guvernul ar culege tot praful de pe tobă, întrucât privaţii ar modifica salariile, diferenţa urmând a fi dată salariatului sub formă de bani negri.

Si atunci ce Dumnezeu vrea Victor Ponta, forţând introducerea taxei Robin Hood? Un posibil raspuns corect ni-l ofera tot premierul. Atunci când, răspunzând opoziţiilor formulate de liberali, afirmă sec: “ Să nu vină la rectificare”. Ce e rectificarea? O modificare a bugetului, care poate fi operata de Parlament la mijlocul anului. Dacă Guvernul solicită o rectificare la buget şi aceasta nu întruneste numarul necesar de voturi in Parlament, Guvernul cade.

Daca PNL raspunde invitaţiei lui Ponta de a nu veni la rectificare, aceasta înseamna că, strict aritmetic vorbind, Guvernul ar urma sa sucombe. Şi va trebui alcatuită o noua formula a Executivului. Eu nu cred ca Victor Ponta este un sinucigaş. Dar atunci ce e?

Probabil Victor Ponta are un as în mâneca. Crede că poate să treaca bugetul chiar daca PNL voteaza contra. Asta nu înseamna, cumva, ca pe sub masa verde a intervenit o întelegere între PSD si PDL? Sau intre PSD si PP-DD?

Dacă aşa stau lucrurile cumva, atunci taxa Robin Hood este un pretext pentru ruperea USL. De către Victor Ponta, dar pe mâna liberalilor. Pentru că PNL numai tradându-şi cu totul doctrina putea vreodată aproba o taxă de tip Robin Hood.

Sursa: CorectNews

×