O situatie mai mult decat ciudata: Uniunea Social Liberala poate sa castige puterea inainte de alegeri. De cealalta parte, Partidul Democrat se dezintegreaza cu o iuteala nemaiintalnita.
In fiecare zi, senatori si deputati ai puterii isi dau demisia din, inca, partidul de guvernamant. Senzatia de dezertare in masa e tot mai persistenta. Insa apare intrebarea: e si organizata? De ce pleaca ei din PDL? Primul raspuns: din oportunism, evident. Viata politica postdecembrista din Romania nu a dus niciodata lipsa de astfel de fenomene. Dar, acum, e numai atat? (o alta nedumerire-intrebare)
Deocamdata, USL ii primeste pe toti. Care ar fi explicatia? Sa zicem ca e o modalitate de a-i incuraja si pe altii sa paraseasca barca puterii. E un mijloc de a slabi PDL-ul. Da, dar pana unde? Cat poate primi USL-ul? O alta problema care trebuie gestionata.
Liberalii avanseaza varianta disparitiei PDL-ului de pe scena politica. Posibil sa se intample si acest lucru. Democrat-liberalii au demonstrat, in doar cativa ani, ca politica de 'smecher de cartier' poate avea succes pe termen scurt, dar e catastrofala pana la final. Orice actiune politica, daca nu are un dram de onestitate, nu poate izbandi.
Partidul, lacom si oportunist, aproape fara niciun principiu, s-a predat ambitiilor lui Traian Basescu. E logic sa se prabuseasca acum, odata cu regimul acestuia.
Si experimentul Razvan Ungureanu pare sa fie un esec. Mesaje publice alambicate, incercari de privatizari dubioase sunt doar doua dintre caracteristicile mandatului Ungureanu si care au ridicat multe semne de intrebare. Viitoarea motiune de cenzura poate pune capat unei extrem de scurte cariere de premier.
De cealalta parte, entuziasmul USL e de inteles. In doar cateva saptamani, poate ajunge la putere. Si, unde mai pui, fara alegeri! Cum va gestiona noua situatie? Exista un plan ferm si concret?
Un guvern USL va trebui sa pregateasca viitoarele alegeri. Insa ce miscare va face Basescu? Chiar daca noul guvern va avea un mandat limitat, presiunea publica, dupa toate probabilitatile, va fi imensa. Electoratul nu va mai astepta alegerile. El va dori ca unele masuri sa fie luate acum. Cum va proceda guvernul in chestiunea reintregirii salariilor? Dar a impozitarii pensiilor?
Populatia va intelege ca USL conduce Romania si nu va accepta ca masurile reparatorii sa fie amanate dupa alegeri. Dar sunt bani pentru ele? O situatie de-a dreptul imposibila: USL trebuie sa ia in calcul aplicarea, chiar inainte de alegeri, a masurilor promise. In caz contrar, dezamagirea va fi uriasa. Iar dezamagirea si sentimentul ca ai fost inselat reprezinta cei mai prosti agenti electorali.
Exista atata nemultumire in Romania, atata nerabdare de a vedea situatia imbunatatindu-se, incat USL risca, in doar cateva luni de guvernare 'pe nepusa masa', sa piarda o parte din simpatia populatiei. Iar respectiva perioada va fi folosita de 'oastea' pedelista, revopsita, probabil, in noua formatiune a lui Ungureanu, pentru a mai recupera ceva din terenul pierdut.
Insa un lucru e clar: USL va guverna Romania in viitorul ciclu electoral. Si va trebui sa demonstreze ca stie cum.