x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Victor Ponta ar putea să bată fierul cât e cald

Victor Ponta ar putea să bată fierul cât e cald

de Sorin Roşca Stănescu    |    20 Mar 2013   •   14:30

Întreg tărăboiul dintre Uniunea Europeană şi Cipru, dincolo de faptul că a stârnit spiritele eurosceptice sau anti-comunitare, creează o formidabilă oportunitate pentru un stat ca România. De care Guvernul Ponta ar trebui să profite în mare viteză şi fără nici cea mai mică ezitare. România poate atrage, în viitorul apropiat, uriaşe fonduri financiare. Printr-un simplu act normativ. Care în spate, însă, trebuie să se bucure de o puternică susţinere politică.
   
Asupra Ciprului s-au făcut şi se vor mai face presiuni fantastice. Chiar dacă, pentru moment, Uniunea Europeană lasă impresia că a cedat iar Parlamentul acestui stat a hotărât sa nu se atingă de banii depuşi în banci. Care sunt ai oamenilor şi ai societăţilor comerciale. Despre ce este, până la urmă, vorba? Despre un şantaj al Uniunii Europene împotriva unui stat aflat în dificultate şi despre o măsură aberantă solicitată Ciprului. Aceea de a impozita cu 10 la sută toţi banii depuşi de diverse entităţi în băncile din insulă şi cu mai puţine procente, atunci când este vorba de banii populaţiei. Şi asta din simplul motiv că Ciprul trece prin dificultăţi financiare, generate de faptul că băncile de aici au cumpărat în neştire eurobonduri emise de Grecia şi solicită ajutor din partea UE. Este firesc că oamenii au ieşit pe străzi iar investitorii au început să facă presiuni internaţionale pentru revenirea la o situaţie normală.
   
Dar dincolo de ceea ce se întâmplă strict în Cipru, este clar că acest stat s-a vulnerabilizat. Şi nu va mai prezenta suficientă încredere pentru investitori. Pentru că, dincolo de faptul că depunerile lor şi operaţiunile lor financiare sunt, în ultima vreme, la vedere, nemaifiind asigurat secretul bancar, iată că nici banii în sine s-au dovedit a nu mai fi siguri. Aceasta este substanţa oportunităţii de care ar putea beneficia România.
   
Spre deosebire de Cipru, România este relativ stabilă sub aspect economic. Chiar dacă a fost rău că regimul Traian Băsescu, peste capul Parlamentului şi populaţiei, a încheiat acorduri cu Fondul Monetar Internaţional şi a cheltuit, în mod iresponsabil, o mare parte din banii împrumutaţi, relaţia cu această institutie internaţională financiară asigură un grad de credibilitate asupra echilibrului financiar al României. Această situaţie ne permite să adoptăm o măsură excepţională. Şi anume, printr-un act normativ, să oferim suficiente garanţii investitorilor străini pentru că aceştia să-şi mute banii în băncile româneşti. Dacă, de pildă, Parlamentul ar vota o lege propusă de Guvern, care să plafoneze pentru o perioadă lungă de timp, să spunem 10 ani, nivelul impozitării la 16 la sută şi dacă s-ar fixa un impozit de numai 3 la sută pentru toate societăţile comerciale înregistrate în România dar care-şi desfăşoară activitatea în străinătate, fie şi numai cele două măsuri enumerate ar atrage în sistemul bancar românesc miliarde de euro.
   
Nici FMI, nici UE, nici Banca Mondială nu ar putea să aibă obiecţii. Cel puţin în mod oficial. Pentru că, printr-o asemenea măsură, la capitolul venituri, România va încasa mai mult, mult mai mult, fără ca la capitolul cheltuieli să se adauge ceva.

Sursa: CorectNews

×