x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Vremuri noi, tandemuri noi

Vremuri noi, tandemuri noi

de Marius Tucă    |    31 Aug 2004   •   00:00

De cate ori ne aflam in preajma alegerilor generale apare o moda care face furori prin ograda partidelor politice. Nu, nu este vorba de injuraturile ca la usa intrarii in Uniunea Europeana, ci de moda tandemului.

In incercarea de a seduce electoratul, partidele politice arunca pe piata tandemuri "presedinte-prim-ministru", care mai de care mai atragatoare, ciudate sau imposibile. Bunaoara, Alianta PD-PNL ar merge pe varianta "Stolojan - presedinte, Adrian Videanu - prim-ministru". PSD-ul vede in tandemul Nastase - presedinte, Geoana - prim-ministru un tandem cat se poate de realist. Ceea ce uita partidele sa spuna in legatura cu aceste tandemuri este ca ar putea exista cu conditia ca partidele care le propun sa castige si alegerile parlamentare si pe cele prezidentiale. Altfel, ele vor ramane doar niste simple exercitii de campanie electorala. De fapt, scopul tandemurilor este tocmai acela de a scoate cat mai multe voturi in ideea ca "ai nostri sunt ai mai buni", ei trebuie sa castige si parlamentarele si prezidentialele. Dar ce-ati zice daca Nastase, de exemplu, ar ajunge presedinte, iar Stolojan, prin Alianta PNL-PD, prim-ministru? Sau Stolojan - presedinte si Adrian Nastase - prim-ministru, prin PSD?

Cu toate acestea, se pare ca cele doua mari forte vor insista pe ideea de tandem, incercand astfel sa convinga electoratul ca primul-ministru pe care-l propun va fi un argument, o garantie pentru o buna guvernare, pe de o parte, si ideea de echipa, pe de alta parte.

Sunt curios daca socoteala se va potrivi cu cea din targul electoral, in ce masura partidele isi vor respecta promisiunile, tandemurile. Nu de alta, dar parca n-am vrea sa ne mai trezim cu prim-ministri ca-n perioada 1996-2000, pe post de marionete bine dirijate de la Cotroceni!

×
Subiecte în articol: editorial