Pentru prima oară în SUA, femeile care şi-au adjudecat un titlu de doctor în ştiinţe i-au depăşit numeric pe bărbaţi în 2009, relevă un studiu care confirmă tendinţa observată de mai mulţi ani a "feminizării" efectivelor studenţeşti, informează AFP, citată de Agerpres.
Pe ansamblul diplomelor de doctorat eliberate pentru anul şcolar 2008-2009 în universităţile americane, 28.962 au fost obţinute de femei /50,4 %/, adică cu 493 mai multe decât 28.469 doctorate obţinute de bărbaţi /49,6 %/.
Potrivit lui Nathan Bell, autorul principal al studiului anual al organizaţiei Council of Graduate Schools /specializată în învăţământ superior/, femeile deveniseră încă din 1986 majoritare în obţinerea masteratelor. Anul trecut, nu mai puţin de 60 % din masterate au fost obţinute de femei, notează studiul care a colectat statistici din circa 800 de universităţi americane.
În SUA, un doctorat /PhD/ se obţine după aproximativ şapte ani de studiu, un masterat - după şase ani, iar o licenţă /bachelor/ - după patru ani. Şcolaritatea ciclului secundar, în schimb, durează un an mai puţin decât în Europa.
Pe domenii de studii, disparităţile între sexe sunt mari. În studiile destinate învăţământului umanist /limbi, geografie ş.a./, domeniu în care sunt decernate cele mai multe doctorate, femeile sunt larg majoritare /67,3 %/, ca de altfel şi în domeniul sănătăţii /70,2 % din doctorate sunt decernate femeilor/. Femeile domină, de asemenea, în arte şi literatură /53,2 %/, administraţie /61,5 %/ şi ştiinţele sociale /59,6 %/.
Bărbaţii rămân majoritari în anumite domenii ca sectorul afacerilor /60,5 %/, matematică şi informatică /73,2 %/, ştiinţe fizice /66,6 %/ şi inginerie /78,4 %/.
"În prezent, abia 22 % dintre doctoratele în inginerie sunt decernate femeilor. Însă în urmă cu 20 de ani procentul lor era de doar 10 %. Progresează", a subliniat Bell.
Citește pe Antena3.ro