x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Anamaria Marinca participă la "Shooting Stars" din partea Romăniei, la Berlinală

Anamaria Marinca participă la "Shooting Stars" din partea Romăniei, la Berlinală

de Jurnalul National    |    12 Dec 2007   •   00:00

Actriţa Anamaria Marinca a fost desemnată să reprezinte Romănia in proiectul "Shooting Stars" 2008, prin care nouă tineri actori din Europa se vor afla sub lumina reflectoarelor la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin

Actriţa Anamaria Marinca a fost desemnată să reprezinte Romănia in proiectul "Shooting Stars" 2008, prin care nouă tineri actori din Europa se vor afla sub lumina reflectoarelor la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, care se desfăşoară in perioada 7-17 februarie 2008, transmite Mediafax.

Aceştia au fost selectaţi dintr-un număr de 22 de actori promiţători, fiecare aleşi de un juriu format din membri ai European Film Promotion - o reţea de promovare a filmului european din care face parte, incepănd cu 2006, şi Asociaţia pentru Promovarea Filmului Romănesc (APFR).

Este pentru a doua oară cănd Romănia participă la acest proiect, ajuns la a 11-a ediţie, după ce anul trecut a fost reprezentată de actriţa Maria Popistaşu.

"A fost unanim decis că Anamaria Marinca trebuie să fie reprezentanta Romăniei", a declarat pentru MEDIAFAX Mihai Gligor, din partea APFR. "Era logic - după succesul de la Cannes, după filmele pe care le-a făcut şi după cariera care o aşteaptă şi pe care o are in faţă", a mai spus el.

Proiectul "Shooting Stars", ce se va derula intre 8 şi 12 februarie, va cuprinde o serie de evenimente printre care un "industry breakfast" - un mic dejun la care vor participa directori de casting şi agenţi, o intălnire cu alţi actori care au fost selecţionaţi in trecut, o conferinţă de presă şi o ceremonie in cadrul căreia Dieter Kosslick, directorul festivalului, ii va prezenta pe participanţii la "Shooting Stars".

Pe lăngă Anamaria Marinca, la "Shooting Stars" vor mai participa Stine Fischer Christensen din Danemarca, Nicolas Cazalé din Franţa, Hannah Herzsprung din Germania, Zsolt Nagy din Germania, Elio Germano din Italia, Maryam Hassouni din Olanda, Joel Basman din Elveţia şi Andrew Garfield din Marea Britanie.Printre actorii care au fost promovaţi in trecut de European Film Promotion se află Daniel Craig, Rachel Weisz, Heike Makatsch, Franka Potente şi Daniel Bruhl.

"Shooting Stars" este sprijinit financiar de programul MEDIA al Uniunii Europene, de membrii European Film Promotion şi de o serie de parteneri.

European Film Promotion este cea mai importantă reţea ce promovează şi "vinde" la nivel internaţional filmele şi talentele din Europa. Infiinţată in 1997, reţeaua are in prezent 27 de organizaţii membre.

Anamaria Marinca s-a născut la Iaşi, in 1978, a fost actriţă la Teatrul din Piatra Neamţ, dar a devenit cunoscută, mai mult in străinătate decăt in Romănia, cu rolurile ei din televiziune. A căştigat, in 2005, premiul BAFTA pentru rolul din producţia tv britanică "Sex Traffic". Ulterior, a filmat in Marea Britanie pentru serialul "Hotel Babylon", difuzat pe BBC One, iar in Romănia pentru filmul lui Francis Ford Coppola, "Tinereţe fără tinereţe"(Youth Without Youth), ce va avea premiera la toamnă. Un alt proiect pentru care a lucrat in acest an - o mini-serie tv realizată tot pentru BBC One, cu titlul "The Last Enemy" - a fost filmat in Marea Britanie şi Romănia. Actriţa locuieşte, in prezent, la Londra. "4 luni, 3 săptămăni şi 2 zile" este primul film in care joacă in limba romănă.

Anamaria Marinca a fost una dintre favoritele la premiul de interpretare feminină de la Cannes, cu rolul făcut in filmul "4 luni, 3 săptămăni şi 2 zile", de Cristian Mungiu. Talentul ei a fost remarcat in aproape toate cronicile criticilor de film care au scris despre lungmetrajul romănesc. Ea a luat premiul de cea mai bună actriţă la Festivalul de Film la Stockholm, premiul de excelenţă in actorie la Cinema Expo Internaţional, la Amsterdam, premiul pentru "Tănără speranţă a filmului romănesc" la TIFF.

×